Thursday, February 11, 2010

Αναδάσωση στην Αττική και «Πράσινο Ταμείο» από το υπουργείο Περιβάλλοντος


Icon
Συμβολική αναδάσωση στην Πεντέλη προγραμματίζεται στις 21 και 22 Μαρτίου

Την άμεση υλοποίηση προγράμματος αναδάσωσης στις καμένες περιοχές της ανατολικής Αττικής, στις οποίες δεν υπάρχουν περιθώρια φυσικής αναδάσωσης, ανακοίνωσε την Πέμπτη η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Η Τίνα Μπιρμπίλη εξήγγειλε επίσης τη δημιουργία Πράσινου Ταμείου, με το οποίο αλλάζει το πλαίσιο για τη χρηματοδότηση της περιβαλλοντικής πολιτικής, και ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση.

Ζωή στα «καμένα»


Οι εργασίες αναδάσωσης στις διπλοκαμένες και τριπλοκαμένες περιοχές της ανατολικής Αττικής ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα, γνωστοποίησε ο υφυπουργός Θ. Μωραϊτης (η φυσική αναδάσωση είναι συχνά αδύνατη σε εκτάσεις που έχουν καεί πάνω από μια φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα).

Το τετραετές πρόγραμμα αφορά συνολική έκταση 100 χιλιάδων στρεμμάτων στην Αττική.

Το κόστος αναμένεται να υπερβεί τα 45 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι, διαβεβαίωσε ο κ. Μωραΐτης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόσο ο κ. Μωραΐτης όσο και η κ. Μπιρμπίλη διευκρίνισαν ότι οι άμεσες εργασίες αναδάσωσης θα γίνουν στη βάση μελετών που έχουν ολοκληρωθεί από περιφερειακές διεύθυνσης και καλύπτουν ήδη το 80% των 100 χιλιάδων στρεμμάτων στην Αττική.

«Δεν θα βάλουμε, απλά, πεύκα. Θέλουμε να βάλουμε και άλλα είδη που υπήρχαν παλιά στην Αττική» τόνισε η υπουργός.

Στόχος του υπουργείου είναι να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 21 Μαρτίου (Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας) οι επαφές με επιχειρήσεις μη κυβερνητικές οργανώσεις λαο που υλοποιούν δικά τους προγράμματα αναδάσωσης, ώστε να προχωρήσουν από κοινού σε συμβολική αναδάσωση στην Πεντέλη το διήμερο 21 και 22 Μαρτίου.

Ανάλογες δράσεις για άλλες περιοχές της Ελλάδας σχεδιάζεται να ανακοινωθούν στα τέλη Φεβρουαρίου.

Πράσινο Ταμείο

Η αποδέσμευση των χρηματοδοτικών πόρων για την αναδάσωση «είναι εφικτή αύριο» τόνισε η Τίνα Μπιρμπίλη, δεδομένου ότι το αποθεματικό του Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ) ανέρχεται σε 260 εκατ. ευρώ.

Το ΕΤΕΡΠΣ, όπως και ο Ειδικός Φορέας Δασών (ΕΦΔ) αντικαθίσταται με νομοσχέδιο από το «Πράσινο Ταμείο», ώστε να αλλάξει το σημερινό καθεστώς ασάφειας και αδιαφάνειας και «πελατειακής λογικής». Τόσο το Πράσινο Ταμείο όσο και το νέο Συμβούλιο θα εποπτεύονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το Συμβούλιο, στο οποίο θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών, θα εξειδικεύει τις προτεραιότητες της περιβαλλοντικής στρατηγικής και θα εγκρίνει τα σχεδιαζόμενα από το Πράσινο Ταμείο χρηματοδοτικά προγράμματα.

Το Πράσινο Ταμείο, με νομική μορφή ανωνύμου εταιρείας του ελληνικού δημοσίου, θα σχεδιάζει κατ' εντολή του Συμβουλίου χρηματοδοτικά προγράμματα με δυνητικούς δικαιούχους φορείς του δημοσίου, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και σωματεία ή ενώσεις.

Ανακύκλωση


Βασική επιδίωξη του νομοσχεδίου για την ανακύκλωση που προωθεί το ΥΠΕΚΑ είναι να δοθούν οικονομικά κίνητρα στους Δήμους, καθώς τα τέλη τελικής διάθεσης τα οποία πληρώνουν οι ΟΤΑ στους Φορείς Διαχείρισης θα συνδέονται με τις ποσότητες που απορρίπτει ο κάθε ΟΤΑ, είπε η υπουργός ΠΕΚΑ.

Με το νομοσχέδιο ενεργοποιείται ο Εθνικός Οργανισμός Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και άλλων Προϊόντων, εξασφαλίζονται πόροι για τη λειτουργία του (το 2% των εσόδων του κάθε συστήματος ανακύκλωσης) και στελεχώνεται με αποσπασμένους επιστήμονες και διοικητικούς. Απλοποιούνται, παράλληλα, οι διαδικασίες για την έκδοση των πιστοποιητικών για την ορθή λειτουργία των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης.

Η κ. Μπιρμπίλη ενημέρωσε, τέλος, ότι τόσο το Προεδρικό Διάταγμα «για τα απόβλητα από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις» όσο και η τροποποίηση του προεδρικού διατάγματος «για τους συσσωρευτές και τις ηλεκτρικές στήλες» βρίσκονται για έλεγχο νομιμότητας στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ολοκληρώνεται επίσης το ΠΔ για το έντυπο χαρτί και σύντομα θα βρίσκεται σε διαβούλευση.

No comments: