Tuesday, January 5, 2010

Πλημμυρίδα διαρκείας

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ - ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ - ΒΟΛΟ - ΣΥΜΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αναστατώθηκαν οι κάτοικοι πολλών παραλιακών περιοχών της Ελλάδας τις περασμένες ημέρες, όταν τα νερά των θαλασσών -ή των λιμνοθαλασσών, στην περίπτωση του Μεσολογγίου- ανέβηκαν επικίνδυνα, προσεγγίζοντας τη στεριά.

Το φαινόμενο αυτής της έντονης φουσκοθαλασσιάς παρατηρήθηκε σε ολόκληρη τη χώρα, σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, προκαλώντας πλημμυρίδα... σχολίων και απόψεων για τις αιτίες που το προκάλεσαν. Οι επιστήμονες πάντως είναι καθησυχαστικοί και υποστηρίζουν πως πρόκειται για συνήθη «συμπεριφορά» των υδάτων όταν πνέουν νοτιάδες. Σε καμία περίπτωση, δε, αυτή η πρόσκαιρη άνοδος της στάθμης της θάλασσας δεν συνδέεται με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Τα σοβαρότερα προβλήματα προέκυψαν στο Μεσολόγγι και στην Αμφιλοχία, όπου τα νερά της λιμνοθάλασσας ανέβηκαν γρήγορα, αλλάζοντας το τοπίο.

Η πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας βρίσκεται σε υψόμετρο μόλις ενός μέτρου πάνω από την επιφάνεια της λιμνοθάλασσας και, σε κάθε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες το επιβάλλουν (π.χ. ισχυροί νοτιάδες, πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις), τα νερά ανεβαίνουν στη στεριά προκαλώντας προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων. «Το φαινόμενο των τελευταίων ημερών εντάσσεται στη γενικότερη μεταβλητότητα της ατμόσφαιρας και πλήττει τις ευάλωτες περιοχές, που είναι όσες βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο από την πλησιέστερη υδάτινη επιφάνεια», λέει ο Γιώργος Τσακίρης, καθηγητής Υδραυλικών Εργων και Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.«Για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, στην περιοχή του Αιτωλικού ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη έργα, για τα οποία θα μπορέσουμε να μιλήσουμε εκτενέστερα έπειτα από έναν μήνα τουλάχιστον», προσθέτει. «Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να δώσει -όχι άμεσα πάντως- πιο μόνιμες αλλαγές στην άνοδο της στάθμης των νερών και είμαστε σ' επαφή με διεθνή ινστιτούτα για την επιβεβαίωση προβλέψεων και μετρήσεων», καταλήγει ο καθηγητής.

Από την πλημμυρίδα στην Αμφιλοχία

Από την πλημμυρίδα στην Αμφιλοχία Παρόμοια εικόνα, με τα νερά να πλησιάζουν το πλακόστρωτο της παραλίας, αντίκρισαν προχθές το πρωί και οι κάτοικοι του Βόλου. Η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε επίσης στη Χαλκίδα, στη Σύμη, σε πεδινούς δήμους της δυτικής Κορινθίας, με τα περισσότερα προβλήματα να εντοπίζονται στην κοινότητα Ασσου Λεχαίου, αλλά και σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπως η Πάτμος, η Σάμος, η Τήλος και η Κάλυμνος, ενώ στη Ροδόπη φούσκωσαν τα νερά των ποταμών.

«Το φαινόμενο δεν είναι πρωτόγνωρο», τονίζει η Μαρία Μιμίκου, καθηγήτρια Υδρολογίας και Υδάτινων Πόρων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. «Σε αυτό συντελούν πάντως και οι βροχές, η κίνηση των κυμάτων, αλλά και των ανέμων, με τα προβλήματα να προκαλούνται στις χαμηλού υψομέτρου και επίπεδες περιοχές», συμπληρώνει.

Η φουσκοθαλασσιά που ταλαιπώρησε, αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο, τους κατοίκους αρκετών περιοχών της χώρας, αναμένεται να τελειώσει με την αλλαγή της κατεύθυνσης των ανέμων.

No comments: