Tuesday, January 5, 2010

«Αύξηση θερμοκρασίας, νοτιάδες και πανσέληνος έπνιξαν τη Χαλκιδική»


Οι πλημμύρες της Πρωτοχρονιάς στη Χαλκιδική προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε παραλίες και ιδιωτικές περιουσίες.

Ωστόσο ο συνδυασμός απότομης αύξησης της θερμοκρασίας, δυνατών νότιων ανέμων και πανσέληνου έδειχναν στους επιστήμονες τι επρόκειτο να συμβεί.

Χθες, η γενική γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή, συναντήθηκε με τον νομάρχη Χαλκιδικής, Αστέριο Ζωγράφο, και τους δημάρχους των περιοχών που υπέστησαν καταστροφές σε Καλλικράτεια, Τρίγλια, Μουδανιά, Κασσάνδρα και Παλλήνη.

Δεσμεύτηκε για βοήθεια, ώστε οι μελέτες των δήμων να ολοκληρωθούν το συντομότερο και να ενταχτούν τα απαιτούμενα έργα σε χρηματοδοτικά μέσα. Εδωσε εντολή για τη συντομότερη έγκριση μελέτης προστασίας των ακτών από τις διαβρώσεις στον Δήμο Καλλικράτειας, προυπολογισμού 300.000 ευρώ, και ανέφερε ότι ώς το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί ανάλογη μελέτη για περιοχή του Δήμου Μουδανιών, που βρίσκεται σε υψόμετρο χαμηλότερο της θάλασσας και πλημμυρίζει.

Ο νομάρχης Χαλκιδικής τόνισε ότι πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη καταστροφή στο νομό, μετά την πρόσφατη κατολίσθηση στο δρόμο Φώκαιας - Αθύτου, και χρειάζεται τουλάχιστον 1,2 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση των ζημιών, σύμφωνα με μια πρόχειρη εκτίμηση.

Ο διευθυντής του τομέα Μετεωρολογίας - Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καρακώστας, εξήγησε:

«Από την Πρωτοχρονιά έως σήμερα έχουμε μια αύξηση ατμοσφαιρικής πίεσης κατά 20 μιλιμπάρ, δηλαδή μια σχετικά μεγάλη άνοδο θερμοκρασίας. Η διαφορά αυτή δικαιολογεί μια σχετική άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Σε αυτό βοήθησαν και οι δυνατοί νοτιάδες. Υπάρχουν μαρτυρίες από τον Αριστοτέλη, που ήταν ο πρώτος ο οποίος μίλησε για τέτοια φαινόμενα. Ανάλογη μετεωρολογική βόμβα είχαμε τον Ιανουάριο του 2002, όταν δημιουργήθηκε απότομη και συνεχής πτώση της βαρομετρικής πίεσης για 48 ώρες και επικράτησαν ισχυροί άνεμοι, αλλά όχι με τόσο μεγάλες καταστροφές. Πάντως το φαινόμενο δεν έχει σχέση με τις κλιματικές αλλαγές» εξήγησε.

«Την παραμονή του νέου έτους είχαμε πανσέληνο, οπότε η πλημμυρίδα, όπως ονομάζεται επιστημονικά το φαινόμενο της παλίρροιας, είναι υψηλότερη από τις υπόλοιπες μέρες. Η πλημμυρίδα ακολουθεί τη σελήνη σε όλες τις φάσεις. Την ημέρα των πλημμυρών ήταν περίπου 25 μοίρες μακριά. Φαίνεται πως σε συνδυασμό με τα άλλα φαινόμενα επηρέασε, αλλά δεν ήταν η αιτία του φαινόμενου» είπε στην «Ε» ο καθηγητής Αστρονομίας, Χαράλαμπος Βάρβογλης.

No comments: