Tuesday, January 5, 2010

«Ποτάμι... διαπλοκής με Ασωπό»

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: «ΙΔΟΥ ΟΙ 17 ΠΟΥ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΘΗΚΑΝ»

«Εγκληματική διαπλοκή μεταξύ των υπηρεσιών της περιφέρειας, της αυτοδιοίκησης και βιομηχανιών αναδεικνύεται από την έκθεση ελέγχου του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τη μόλυνση του Ασωπού από 17 εταιρείες παρανόμως αδειοδοτηθείσες καταγγέλλει το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων.

Είναι εξοργιστικό ότι η έκθεση ξέρει τα ονόματα των εταιρειών και των ανθρώπων που εμπλέκονται στις αδειοδοτήσεις, βρίσκονται στα χέρια των αρμοδίων χωρίς να αποδοθούν ευθύνες και ούτε να αλλάξει η κατάσταση (στη συνεχιζόμενη μόλυνση του Ασωπού), που απειλεί τη δημόσια υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, στέλεχος και ευρωβουλευτής των Πρασίνων, τονίζοντας: Ολο αυτό το διάστημα κάποιοι συγκάλυπταν τα οικονομικά συμφέροντα που συνεχίζουν το περιβαλλοντικό αυτό έγκλημα.

Η πρωτοβουλία μας να δώσουμε στη δημοσιότητα τα ονόματα που μέχρι τώρα έμεναν στη σκιά, συνοδεύεται από την απαίτησή μας, είπε ο κ. Τρεμόπουλος, να μάθουμε αν τα δύο κόμματα εξουσίας εξακολουθούν να στηρίζουν τα στελέχη τους που κατονομάζονται στην έκθεση για πιθανές ευθύνες. Ιδιαίτερη σημασία θα έχει η στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στους διοικούντες τη Νομαρχία Βοιωτίας, που εκλέγονται όλα αυτά τα χρόνια με δική του κομματική στήριξη.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκκρεμεί προσφυγή του ινστιτούτου τοπικής αειφόρου ανάπτυξης και της οργάνωσης «Πολίτες για την αειφορία» για ακύρωση της άρνησης της νομαρχίας αυτής να ανακαλέσει παράνομες άδειες εταιρειών. Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται τον επόμενο μήνα.

Σχετικά με τα πρόσωπα για τα οποία η έκθεση ζητεί διερεύνηση ευθυνών είναι:

* Ο (πρώην) περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Αθανάσιος Σκορδάς.

* Ο (πρώην) περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Κωνστ. Εξαρχος.

* Ο (πρώην) γεν. γραμματέας της Νομαρχίας Βοιωτίας κ. Στ. Καστρινάκης.

* Ο νομάρχης Βοιωτίας κ. Κλ. Περγαντάς.

* Ο πρώην νομάρχης Βοιωτίας κ. Ν. Στάμος.

* Η αντινομάρχης Βοιωτίας κ. Αριάδνη Αγάτσα.

* Η βοηθός νομάρχης Βοιωτίας κ. Βασιλική Τσονόγλου - Βυλλιώτη, νυν βουλευτής.

* Ο βοηθός νομάρχης Βοιωτίας κ. Δήμος Παπαναγιώτου.

* Ο πρώην βοηθός νομάρχης Βοιωτίας κ. Μ. Λύγγος.

* Ο προϊστάμενος Γεν. Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Ι. Βουρνάς.

* Ο πρώην γεν. διευθυντής του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Γ. Τσούκας.

Για μας, αναφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι: Το «έγκλημα του Ασωπού» έχει τις ρίζες του στον τρόπο λειτουργίας της βιομηχανίας στην περιοχή των Οινοφύτων. Η κατ' επίφαση βιομηχανική ζώνη των Οινοφύτων λειτουργεί με διατάξεις της χούντας, ενώ συγκεκριμένες εταιρείες ρυπαίνουν ακόμη και σήμερα με βαρέα μέταλλα και άλλους τοξικούς ρύπους. Μέχρι σήμερα, όλοι ξέραμε τους πιθανούς ενόχους αλλά χωρίς ονοματεπώνυμα.

Το κουβάρι της ρύπανσης ξεκινά από το καθεστώς των αδειοδοτήσεων. Σύμφωνα με την έκθεση του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, οι εταιρείες που ελέγχθηκαν έχουν άδειες λειτουργίας που εκδόθηκαν χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η περιβαλλοντική νομοθεσία. Συγκεκριμένα, δεν τηρούνται οι διατάξεις της ΚΥΑ 13588 σχετικά με τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, της ΚΥΑ 26857 για την προστασία των υπόγειων νερών και της ΚΥΑ 4859 για τον έλεγχο της απόρριψης επικίνδυνων υγρών αποβλήτων σε επιφανειακά νερά.

Την έκθεση ελέγχου υπογράφουν οι επιθεωρητές Θεοφάνης Κρουσταλάκης, η Μαρίνα Δεσποτίδου, ο Παναγιώτης Χαλαζωνίτης. Γενικός επιθεωρητής είναι ο κ. Ρακιντζής.

Οι ίδιες οι εταιρείες πρέπει να αντιληφθούν ότι είναι και δικό τους συμφέρον να συμμορφωθούν με την περιβαλλοντική νομοθεσία και να υιοθετήσουν καθαρές παραγωγικές διαδικασίες μειώνοντας τα απόβλητά τους, δήλωσε η Μαρία Βιτωράκη, συντονίστρια της ομάδας περιβάλλοντος των Πρασίνων.

Πάνω απ' όλα προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας και το μέλλον των παιδιών μας. *

No comments: