Friday, February 19, 2010

Ενστάσεις 172 φορέων για τα αιολικά πάρκα. «Βέτο» για το 25% της ελληνικής επικράτειας

Σοβαρές επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχετικά με την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) εκφράζουν 172 επιστημονικοί και περιβαλλοντικοί φορείς. Ζητούν να εξαιρεθούν από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων περιοχές ευαίσθητες για την ανάπτυξη της ορνιθοπανίδας, βραχονησίδες, υγρότοποι, βουνά και σημεία που αποτελούν μεταναστευτικά περάσματα των πτηνών.

Ενστάσεις 172 φορέων για τα αιολικά πάρκα

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να συνυπάρξει με την προστασία της βιοποικιλότητας, τόνισε ο διευθυντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Ξενοφώντας Κάππας, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες, εκ μέρους όλων των φορέων, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας. Επισημάνθηκε πως πρώτιστο μέλημα της πολιτείας πρέπει να αποτελέσει η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, αφού είναι γνωστό πως η Ελλάδα βρίσκεται αναλογικά στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στην ενεργειακή σπατάλη.

Οι εκπρόσωποι των φορέων κατήγγειλαν πως με το σχέδιο νόμου προωθείται μια άκριτη χωροθέτηση εγκαταστάσεων ΑΠΕ χωρίς την κατάρτιση στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως θα άρμοζε για μια επένδυση τέτοιας έκτασης.

Η Ορνιθολογική υπέβαλε στο ΥΠΕΚΑ μελέτη, στην οποία προσδιορίζονται και χαρτογραφούνται οι ευαίσθητες περιοχές, στις οποίες δεν θα πρέπει να εγκατασταθούν αιολικά πάρκα. Πρόκειται για το 25% της ελληνικής επικράτειας, όπου περιλαμβάνονται περισσότερες από 300 βραχονησίδες, το 69% των σημαντικών οικοτόπων διαβίωσης των πουλιών, το 68% των θεσμοθετημένων ζωνών ειδικής προστασίας και το 50% του δικτύου Natura. Οι οικολόγοι υποστηρίζουν πως η τήρηση αυτών των περιορισμών καθόλου δεν εμποδίζει την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η ΡΑΕ για το 2020, δηλαδή το 20% της παραγόμενης ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ.

  • Μανίνα Νικολοπούλου, ΕΘΝΟΣ, 19/02/2010

No comments: