Wednesday, April 14, 2010

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,9 R στα σύνορα Θιβέτ-Κίνας με 400 νεκρούς και 10.000 τραυματίες

Τουλάχιστον 400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι βρίσκονται παγιδευμένοι στα συντρίμμια σπιτιών και άλλων κτιρίων στην επαρχία Κινγκάι στα σύνορα Θιβέτ - Κίνας, μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε σήμερα Τετάρτη. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 10.000 τραυματίες

Ο σεισμός και οι επακόλουθοι μετασεισμοί προκάλεσαν την κατάρρευση πολλών σπιτιών, ενώ στην περιοχή έχουν σπεύσει δυνάμεις του στρατού.

Πολλοί κάτοικοι της απομακρυσμένης περιοχή Γιουσού έχουν μείνει άστεγοι, ενώ η θερμοκρασία βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με σεισμολόγους, η δόνηση είχε επίκεντρο περιοχή 240 χλμ. βόρεια-βορειοδυτικά της πόλης Κάμντο στο Θιβέτ και 375 χλμ. νότια-νοτιοανατολικά της πόλης Γκολμούντ στην Κίνγκαϊ της βοριοδυτικής Κίνας, και είχε εστιακό βάθος 10 χλμ.

Το υψίπεδο του Θιβέτ πλήττεται συχνά από σεισμούς, αλλά οι απώλειες είναι συνήθως ελάχιστες λόγω του ότι η περιοχή είναι εξαιρετικά αραιοκατοικημένη.

Εξαίρεση είχε αποτελέσει ο σεισμός 8 βαθμών που έπληξε την επαρχία Σετσουάν τον Μάιο του 2008 -στοιχίζοντας τουλάχιστον 80.000 ανθρώπινες ζωές.

No comments: