Wednesday, April 14, 2010

Τεράστια η καταστροφή στο Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα της Αυστραλίας

  • Καταστράφηκαν κοράλλια σε μια περιοχή τριών χιλιομέτρων.

Θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια για να «θεραπευτεί» μια περιοχή περίπου τριών χιλιομέτρων στο Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα της Αυστραλίας που έπαθε σημαντικές ζημιές από την προσάραξη του κινεζικού φορτηγού πλοίου «Σεν Νενγκ 1» (Shen Neng 1), το οποίο μετέφερε πετρέλαιο και κάρβουνο.

Το «Σεν Νενγκ 1», το οποίο προσάραξε στις 3 Απριλίου σε αμμώδη περιοχή ανοικτά του Κουίνσλαντ, αποκολλήθηκε και ρυμουλκήθηκε πίσω από το νησί Γκρέϊτ Κέπελ, για να προστατευθεί καθώς αναμένεται επιδείνωση του καιρού.

Το πλοίο θα παραμείνει εκεί τρεις με τέσσερις μέρες, έως ότου το επιθεωρήσουν δύτες και βεβαιωθούν ότι μπορεί να αναχωρήσει.

Επίσης στις επόμενες μέρες ειδικά συνεργεία θα επιδιώξουν να καθαρίσουν την περιοχή από τα καύσιμα που διέρρευσαν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της αρχής του θαλάσσιου πάρκου του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Φράγματος, Ράσελ Ράισελτ, μια ουλή μήκους ενός χιλιομέτρου έχει σχηματισθεί στο Φράγμα.

Η καταστροφή δεν θα ήταν ίσως τόσο εκτεταμένη, εάν το «Σεν Νενγκ 1» προσάραζε και σταματούσε την πορεία του. Όμως οι άνεμοι και τα ρεύματα έσυραν το πλοίο σε μήκος ενός χιλιομέτρου επάνω στον ύφαλο των κοραλλιών, κονιορτοποιώντας τα κοράλλια.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: