Thursday, April 15, 2010

Διώξεις για οικολογική καταστροφή σε Κινέζο πλοίαρχο

Α.Ρ.

ΣΙΔΝΕΪ. Τον πλοίαρχο και τον πρώτο αξιωματικό του κινεζικού σκάφους που προσάραξε στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Υφαλο, καταστρέφοντας τμήμα του, συνέλαβε η αυστραλιανή αστυνομία και τους ασκήθηκαν διώξεις για οικολογική καταστροφή.

Το φορτηγό μεταφοράς γαιάνθρακα «Σεν Νενγκ 1» παρεξέκλινε από τον δίαυλο ναυσιπλοΐας στις 3 Απριλίου, με αποτέλεσμα να προσαράξει πάνω στον κοραλλιογενή ύφαλο. Στην καλύτερη περίπτωση, λένε οι ειδικοί, η ζημιά που προκλήθηκε θα χρειαστεί 20 χρόνια για να αποκατασταθεί. Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η τοξική βαφή του σκάφους θα αναστείλει την ανάπτυξη θαλασσίων ειδών. Στον ωκεανό διέρρευσαν δύο έως τρεις τόνοι καυσίμων.

Χάρη στην άμεση επέμβαση των αυστραλιανών αρχών, το πετρέλαιο διαλύθηκε χωρίς να προκαλέσει προβλήματα. Οι ειδικοί, ωστόσο, πιθανολογούν ότι ίσως ρυπάνει τις παραλίες ενός εθνικού δρυμού στην ευρύτερη περιοχή. Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Υφαλος προστατεύεται ως τόπος παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO και φιλοξενεί χιλιάδες θαλάσσια είδη. Σύμφωνα με την αυστραλιανή αστυνομία, οι δύο συλληφθέντες είχαν βάρδια την ώρα του ατυχήματος και είχαν επιφορτιστεί με την τήρηση της κανονικής του πορείας. Οι πλοιοκτήτες, η κινεζική εταιρεία Shenzen Energy Transport, συνεργάζεται πλήρως με τις αυστραλιανές αρχές τόσο για τη διερεύνηση των αιτίων του ατυχήματος όσο και για τον περιορισμό της ρύπανσης που προκλήθηκε. Το μήκους 230 μέτρων σκάφος αποκολλήθηκε από τον ύφαλο τη Δευτέρα, αφού πρώτα αντλήθηκαν τα καύσιμά του.

Ωστόσο, η παλίρροια και τα θαλάσσια ρεύματα στην περιοχή, προτού αποκολληθεί, το μετακινούσαν πάνω στον κοραλλιογενή ύφαλο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στον ύφαλο μια «χαρακιά», μήκους τριών χλμ. και πλάτους 250 μέτρων. Η μπογιά του πλοίου, που χρησιμοποιείται ώστε να μην προσκολλώνται πάνω στο σκαρί διάφορα θαλάσσια είδη, πιθανώς να αναστείλει την ανάπτυξη των κοραλλιών πάνω στον ύφαλο.

No comments: