Saturday, April 24, 2010

Η διαρροή αργού πετρελαίου απειλεί τον Κόλπο του Μεξικού


Με οικολογική καταστροφή απειλούνται τα αμερικανικά παράλια του Κόλπου του Μεξικού μετά τη βύθιση πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου στα ανοιχτά της Λουιζιάνας. Τη σημαντική διαρροή αργού πετρελαίου στα νερά του Κόλπου προσπαθούν τώρα να ελέγξουν ειδικά σκάφη απορρύπανσης της αμερικανικής ακτοφυλακής καθώς και της εταιρείας ΒΡ.

Bυθίστηκε πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου στις ΗΠΑ

A. P

ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ. Βυθίστηκε χθες τα ξημερώματα η πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου στα ανοιχτά των ακτών της Λουιζιάνας, στην οποία είχε σημειωθεί έκρηξη την Τρίτη προκαλώντας το θάνατο 11 εργαζομένων σε αυτή. Eκατόν δεκαπέντε εργάτες της πλατφόρμας μεταφέρθηκαν σώοι στην ακτή με ελικόπτερα.

Η βύθιση της πλατφόρμας απειλεί τώρα τον Κόλπο του Μεξικού με σημαντική οικολογική καταστροφή. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις». Η διαρροή πετρελαίου από την πλατφόρμα δημιούργησε κηλίδα, που χθες είχε εμβαδόν 16 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Πριν από την έκρηξη, η πλατφόρμα διέθετε αποθηκευμένα 2,6 εκατ. λίτρα αργού πετρελαίου και ημερήσια ικανότητα άντλησης 8.000 βαρελιών.

Αν η πετρελαιοκηλίδα φθάσει τις ακτές της Λουιζιάςνα, σε απόσταση 70 ναυτικών μιλίων, οι ειδικοί εκτιμούν πως οι καταστροφές θα είναι μεγάλες στα τοπικά οικοσυστήματα. Η πετρελαϊκή εταιρεία ΒΡ, διαχειρίστρια της πλατφόρμας, ανακοίνωσε χθες ότι απέστειλε στην περιοχή τέσσερα ειδικά αεροσκάφη ψεκασμού χημικών, καθώς και 32 σκάφη, μεταξύ τους και τεράστια φορτηγίδα περισυλλογής πετρελαίου, με ικανότητα άντλησης 171.000 βαρελιών την ημέρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η πλατφόρμα Deepwater Horizon είχε ελεγχθεί τρεις φορές φέτος από την αρμόδια ομοσπονδιακή υπηρεσία των ΗΠΑ, η οποία δεν είχε διαπιστώσει καμία έλλειψη στα μέτρα και συστήματα ασφάλειας. Η πλατφόρμα πραγματοποιούσε δοκιμαστικές γεωτρήσεις τη στιγμή της έκρηξης, την οποία οι ειδικοί αποδίδουν σε εκτόνωση θυλάκου φυσικού αερίου, που ανεφλέγη κατά την άνοδό του προς την επιφάνεια.

No comments: