Saturday, April 24, 2010

Διάσκεψη για το κλίμα στη Βολιβία


Συμμετείχαν ακτιβιστές και οικολογικές οργανώσεις απ’ όλο τον κόσμο

A.P., Reuters

ΚΟΤΣΑΜΠΑΜΠΑ. Διεθνής διάσκεψη των δυσαρεστημένων από τις χλιαρές υποσχέσεις της συνόδου της Κοπεγχάγης διεξάγεται στην Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας, με αντικείμενο την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. Ακτιβιστές, οικολογικές οργανώσεις και ευάλωτα κράτη έχουν συρρεύσει στις εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης των Λαών για την Κλιματική Αλλαγή και τα δικαιώματα της Μητέρας Γης, που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες.

Ο Μοράλες, αυτόχθων πρόεδρος μιας ορεινής χώρας που βλέπει τους παγετώνες της να λιώνουν και την ύδρευση και άρδευση να κινδυνεύει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αναδείχθηκε στον πιο προβεβλημένο επικριτή των αποφάσεων της συνόδου της Κοπεγχάγης.

  • Ζήτησαν 300 δισ. δολ.

Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη της Κοτσαμπάμπα ζήτησαν από τις βιομηχανικές χώρες και τις πολυεθνικές εταιρείες, που φέρουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για το φαινόμενο του θερμοκηπίου να χορηγούν ετήσια κονδύλια 300 δισ. δολαρίων ως αποζημίωση από τις χώρες που υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Το αντίστοιχο ποσό αποζημίωσης που προβλέπει το Σύμφωνο της Κοπεγχάγης είναι δέκα φορές μικρότερο και χορηγείται σε διάστημα τριών ετών. Επειδή η Βολιβία και ο Ισημερινός δεν προσχώρησαν στο Σύμφωνο, δεν θα εκταμιεύσουν τα περίπου 3 δισ. δολάρια χρηματοδότησης που τους αναλογούν από τους πόρους της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι διαφωνούντες πρότειναν μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 50% ώς το 2020 και τη δημιουργία διεθνούς δικαστηρίου που θα έχει ως αντικείμενο την επιβολή ποινών στις χώρες που δεν μειώνουν τους ρύπους. Οι στόχοι του Συμφώνου της Κοπεγχάγης ήταν πολύ μικρότεροι και αφορούσαν μείωση από 7 ώς 16% μέχρι το 2020.

«Οι ανεπτυγμένες χώρες που θα συναντηθούν στη διάσκεψη των ηγετών τον Δεκέμβριο στο Μεξικό πρέπει να ακούσουν τον κόσμο και να πάρουν αποφάσεις που θα βελτιώσουν τις ζωές όλων μας», είπε ο Εβο Μοράλες. Οι ακτιβιστές ασκούν πιέσεις ώστε η επόμενη Σύνοδος του ΟΗΕ, στο Μεξικό, να πάρει δραστικότερες αποφάσεις από ό,τι η Σύνοδος της Κοπεγχάγης.

«Ο κόσμος με ρωτάει πώς μια τέτοια πρωτοβουλία προέρχεται από μια μικρή χώρα όπως η Βολιβία», δήλωσε ο πρέσβης της Βολιβίας στον ΟΗΕ, Πάμπλο Σολόν «Είμαι πρέσβης στον ΟΗΕ και ξέρω πώς λειτουργεί αυτός ο οργανισμός. Αν δεν υπάρξει πίεση από την κοινωνία, δεν θα υπάρξει αλλαγή μέσω του ΟΗΕ. Οι άλλες πιέσεις προς τις κυβερνήσεις προέρχονται από τις πολυεθνικές εταιρείες. Προκειμένου να το αντιμετωπίσουμε αυτό, πρέπει να αναπτύξουμε μια φωνή από τη βάση».

Οι ακτιβιστές και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις δηλώνουν ότι παρακάμφθηκαν στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της Κοπεγχάγης, ενώ ανάλογες διαμαρτυρίες διατύπωσαν ακόμη και εκπρόσωποι χωρών, δεδομένου ότι η συμφωνία κλείστηκε τις τελευταίες ώρες της συνόδου σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση ΗΠΑ-Κίνας.

  • «Παράξενες» απόψεις

Αντί όμως να επαναφέρει την κλιματική αλλαγή και μόνον αυτή στην παγκόσμια ατζέντα, ο πρόεδρος της Βολιβίας, προξένησε αντιδράσεις με τις δηλώσεις του στο περιθώριο της Συνόδου. Ο Μοράλες φέρεται να δήλωσε ότι τα κοτόπουλα στη Δύση ταΐζονται με γυναικείες ορμόνες, και ότι αυτό επηρεάζει τις σεξουαλικές προτιμήσεις των ανδρών. Επίσης, δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή διατροφή προξενεί τριχόπτωση.

No comments: