Thursday, April 29, 2010

Η πετρελαιοκηλίδα πλησιάζει τις ακτές της Λουιζιάνα

Αυξάνονται οι φόβοι για οικολογική καταστροφή στις ΗΠΑ

Προειδοποίηση ότι η πετρελαιοκηλίδα, που προκλήθηκε την περασμένη εβδομάδα από την βύθιση δεξαμενής άντλησης πετρελαίου της BP στο Κόλπο του Μεξικού, σε λίγες ώρες θα φτάσει στις ακτές της Λουιζιάνα εξέδωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας ζητώντας τη βοήθεια της εθνοφρουράς για τον περιορισμό της.

Ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα, Μπόμπι Τζίνταλ ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας κονδύλια για να διατάξει την ανάπτυξη 6.000 ανδρών της Εθνοφρουράς, έτσι ώστε να πάρουν μέρος στην επιχείρηση αντιμετώπισης των ζημιών που έχουν προκληθεί από τη μεγάλη πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού.

Ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα προειδοποίησε ότι η πετρελαιοκηλίδα "απειλεί τον φυσικό πλούτο της πολιτείας", η οποία ακόμα προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της μετά το καταστροφικό πλήγμα από τον τυφώνα Κατρίνα, το 2005 .

"Αναμένουμε να δούμε τις πρώτες επιπτώσεις στο Πας-α-Λουτρ σήμερα και στα νησιά Τσάντλερ το Σάββατο", είπε ο κυβερνήτης ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους από το Μπατόν Ρουζ.

Η πετρελαιοκηλίδα αναμένεται από ώρα σε ώρα να εξαπλωθεί μέχρι το δέλτα του ποταμού Μισισίπι, απειλώντας ένα καταφύγιο αγρίων ζώων και μία ακτογραμμή που θεωρείται εξαιρετικά ευαίσθητη περιβαλλοντικά.

Η αμερικανική ακτοφυλακή ανέφερε ότι η πετρελαιοκηλίδα έχει πλησιάσει τις ακτές και απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από το βιότοπο του Πας-α-Λουτρ.

Η υποναύαρχος Μαίρη Λάντρι, που είναι επικεφαλής της επιχείρησης καθαρισμού, είπε ότι επιδίωξη της ακτοφυλακής είναι να μην επιτρέψει στην πετρελαιοκηλίδα να διαταράξει την κυκλοφορία των πλοίων στον ποταμό Μισισίπι.

Από την πλευρά της, η εταιρεία BP, στην οποία ανήκε η εξέδρα άντλησης πετρελαίου, ανακοίνωσε ότι ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ την παραχώρηση στρατιωτικών μηχανημάτων απεικόνισης και τηλεχειριζόμενα οχήματα σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η πετρελαιοκηλίδα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα υποσχέθηκε ότι "θα χρησιμοποιηθεί κάθε δυνατότητα" για να περιοριστεί η εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας.

No comments: