Thursday, April 15, 2010

Απόγνωση στο Θιβέτ

  • ΚΙΝΑ 6,9 ΡΙΧΤΕΡ ΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 600 ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ 10.000 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

Ισχυρός σεισμός 6,9 Ρίχτερ έπληξε χθες μια απομακρυσμένη επαρχία της δυτικής Κίνας, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 600 ανθρώπων και τον τραυματισμό 10.000, απολογισμός που αναμένεται να αυξηθεί, καθώς πολλοί κάτοικοι βρίσκονται ακόμη παγιδευμένοι στα ερείπια.

Ο  τρόμος δεν του στερεί τον ύπνο στα ερείπια. Τα φονικά Ρίχτερ χτύπησαν  τον νομό Γιουσού της επαρχίας Κινγκάι, την πλέον φτωχή και απομακρυσμένη  περιοχή κοντά στο Θιβέτ (φωτ. Reuters)

Ο τρόμος δεν του στερεί τον ύπνο στα ερείπια. Τα φονικά Ρίχτερ χτύπησαν τον νομό Γιουσού της επαρχίας Κινγκάι, την πλέον φτωχή και απομακρυσμένη περιοχή κοντά στο Θιβέτ (φωτ. Reuters)

Πέντε χιλιάδες διασώστες και 700 στρατιώτες προσπαθούσαν χθες, με ελάχιστα μέσα, να απεγκλωβίσουν τους σεισμόπληκτους καταφέρνοντας μέχρι το απόγευμα να ανασύρουν 900 επιζώντες.

Το επίκεντρο του σεισμού -6,9 Ρίχτερ κατά το αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο, 7,1 κατά τις αρμόδιες κινεζικές αρχές- εντοπίστηκε κοντά στην πόλη Ζιεγκού στον νομό Γιουσού της επαρχίας Κινγκάι, μια φτωχή περιοχή κοντά στο Θιβέτ με πληθυσμό μογγολικής και θιβετιανής καταγωγής. Τον κύριο σεισμό, που σημειώθηκε στις 7.49 τοπική ώρα, ακολούθησαν 18 μετασεισμικές δονήσεις, ορισμένες εκ των οποίων έφτασαν τα 5,8 Ρίχτερ. Στο Ζιεγκού, το 85% των κτιρίων (φτιαγμένα κυρίως από ξύλα και λάσπη) έχουν καταρρεύσει, πολλοί δρόμοι έχουν αποκλειστεί από κατολιθήσεις και οι τηλεπικοινωνίες γίνονταν χθες με μεγάλη δυσκολία.

Δυσκολίες πρόσβασης

Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε την παροχή έκτακτης βοήθειας 21,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι αρμόδιες αρχές έστελναν χιλιάδες σκηνές και ρούχα. Πρόκειται, ωστόσο, για μια πολύ απομακρυσμένη περιοχή, γεγονός που δυσχεραίνει κάθε επιχείρηση ανακούφισης των σεισμοπαθών. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έθεσε στη διάθεση του Πεκίνου μια ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια ενώ ο Πάπας Βενέδικτος απηύθυνε καθολική έκκληση για αλληλεγγύη. Τα συλληπητήριά του στους πληγέντες εξέφρασε με μήνυμά του και ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ Δαλάι Λάμα.

No comments: