Saturday, April 24, 2010

Καθαρίζουν από την ηφαιστειακή τέφρα οι ευρωπαϊκοί αιθέρες


AFP, AP

Πολύ μικρή είναι πια η συγκέντρωση ηφαιστειακής τέφρας στους ευρωπαϊκούς αιθέρες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πτητικής Ασφάλειας (Eurocontrol), με αποτέλεσμα τη σχεδόν ολοκληρωτική ομαλοποίηση των εναέριων μεταφορών. Το νέφος έχει περιοριστεί σε μια περιοχή ανάμεσα στην Ισλανδία και το βορειοδυτικό άκρο της Σκωτίας.

Για πρώτη φορά, ωστόσο, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου, στις 14 Απριλίου, έκλεισε χθες το διεθνές αεροδρόμιο του Ρέικιαβικ. Οι διαρκώς μεταβαλλόμενοι άνεμοι μετέφεραν το νέφος της επικίνδυνης σκόνης δυτικά του ηφαιστειακού κρατήρα προς την πρωτεύουσα.

Οι υπερατλαντικές πτήσεις της Icelandair, μάλιστα, διέρχονται πλέον από τη Γλασκώβη της Σκωτίας και δεν χρησιμοποιούν ως ενδιάμεσο σταθμό το Ρέικιαβικ.

Επίσης έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για να μην κινδυνεύσουν αεροσκάφη που πραγματοποιούν πτήσεις από την περιοχή όπου ακόμα υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις τέφρας. Ειδικότερα, τα αεροπλάνα που πραγματοποιούν πτήσεις ανάμεσα σε Ευρώπη και ΗΠΑ πετούν σε ειδικά χαραγμένους αεροδιαδρόμους πάνω από το ύψος όπου βρίσκεται το ηφαιστειακό νέφος, περίπου στα τριάντα χιλιάδες πόδια.

Η βρετανική πολεμική αεροπορία, εξάλλου, ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να ξαναρχίσουν χθες οι πτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών Τyphoon. Την Πέμπτη τα αεροσκάφη δεν πετάξαν για να υποβληθούν σε έλεγχο των κινητήρων τους, καθώς σε κάποιους από αυτούς ανιχνεύθηκαν ίχνη ηφαιστειακής τέφρας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού ανακοίνωσε ότι η οικονομική ζημιά που υπέστη ο ευρωπαϊκός τουριστικός τομέας ανέρχεται σε 1,72 δισεκατομμύρια ευρώ.

No comments: