Monday, May 17, 2010

Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει Ουγγαρία και Κροατία

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του ενώ τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, εξ αιτίας της σφοδρής βροχόπτωσης στα βόρεια της Ουγγαρίας. Ολόκληρες περιοχές παραμένουν αποκλεισμένες λόγω της υπερχείλισης των ποταμών. Kακοκαιρία με σφοδρές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους έπληξε την Κροατία, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές σε πολλές περιοχές της χώρας.


"Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πότε η κατάσταση θα εξομαλυνθεί. Δεν έχουμε δει τέτοιες πλημμύρες από το 1974", δήλωσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, Τσάμπα Τσοντ.

Ο δήμαρχος της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, Μίσκολτς, κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι κάτοικοι με αυτοσχέδιες βάρκες προσπαθούν να μετακινηθούν σε περιοχές όπου θα είναι ασφαλείς, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Στην κροατική πρωτεύουσα, Ζάγκρεμπ, από την κακοκαιρία ξεριζώθηκαν δένδρα, τα οποία έπεσαν σε αυλές σπιτιών, αυτοκίνητα και βιτρίνες καταστημάτων.

Στο βορειοδυτικό τμήμα της Κροατίας, κοντά στο Μπιέλοβαρ, ανεμοστρόβιλος ξήλωσε στέγες σπιτιών, ξερίζωσε κορμούς δένδρων και προκάλεσε κυκλοφοριακό χάος.

Στην πόλη Βούκοβαρ έπεσε ολόκληρη πρόσοψη πρόσφατα ανακαινισμένου οκταώροφου κτιρίου πάνω σε αυτοκίνητο. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι, ευτυχώς, δεν κινδύνευσε κανείς, καθώς ήταν πέντε τα ξημερώματα και δεν κυκλοφορούσαν κάτοικοι της πόλης στο δρόμο.

No comments: