Monday, May 17, 2010

«Πράσινο» λίφτινγκ στα κόκκινα λεωφορεία του Λονδίνου

  • Τα τελικά σχέδια για τα νέα παραδοσιακά λεωφορεία - σήμα κατατεθέν του Λονδίνου αποκαλύφθηκαν. Τα διώροφα κόκκινα παραδοσιακά οχήματα θα χρησιμοποιούν πράσινη τεχνολογία κατά 40% αποδοτικότερη, θα έχουν δύο σκάλες, τρεις πόρτες και μια ανοιχτή πλατφόρμα για τους επιβάτες.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι τα νέα λεωφορεία που θα κυκλοφορήσουν το 2012 θα είναι “γραφικά” και “όμορφα”. Εκπρόσωπος τύπου της κρατικής υπηρεσίας που έχει την ευθύνη για τις μεταφορές στο Λονδίνο δήλωσε ότι τα νέα λεωφορεία, θα εξασφαλίζουν 15% μείωση στην κατανάλωση καυσίμων συγκριτικά με τα υπάρχοντα υβριδικά λεωφορεία ενώ θα είναι και περισσότερο "αθόρυβα". Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε: "Αυτό το γραφικό νέο τμήμα του συστήματος μεταφορών μας, δεν είναι μόνο όμορφο, αλλά έχει και πράσινη καρδιά που χτυπάει κάτω από την κομψή εξωτερική εμφάνιση”. Ο ίδιος πρόσθεσε: "Αναμένω να έχουμε τελικά εκατοντάδες από αυτά στους δρόμους του Λονδίνου και οι πόλεις του κόσμου να φθονούν το καταπληκτικό κόκκινο έμβλημα του 21ου αιώνα".

Το Δεκέμβριο του 2005 το αυθεντικό “Routemaster”, όπως αποκαλείται από τους Λονδρέζους, αποσύρθηκε για λόγους προσβασιμότητας και περιβάλλοντος αλλά εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε δύο γραμμές του Λονδίνου.Τον Ιούλιο του 2008, ένας διαγωνισμός ξεκίνησε από τον κ. Τζόνσον για το σχεδιασμό ενός νέου λεωφορείου Routemaster, προσελκύοντας 700 συμμετοχές. Οι κατασκευαστική εταιρεία της Άστον Μάρτιν, με τους αρχιτέκτονες της Foster and Partners, κέρδισαν το βραβείο 25.000 λιρών μαζί με την κατασκευαστική λεωφορείων Capoco Design.

No comments: