Monday, May 17, 2010

Υποθαλάσσια «χωματερή» της ΒΡ

  • ΚΟΛΠΟΣ ΜΕΞΙΚΟΥ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΥΘΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΡΡΟΗ, ΕΞΑΛΛΟΣ Ο ΟΜΠΑΜΑ

Στο πρώτο σημαντικό βήμα προόδου για τον περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού η ΒΡ ανακοίνωσε χθες ότι έχει αρχίσει, έπειτα από διαδοχικές αποτυχημένες προσπάθειες, να αντλεί μέσω ενός σωλήνα 1,5 χιλιομέτρου το μεγαλύτερο μέρος του διαρρέοντος πετρελαίου και να το διοχετεύει σε τάνκερ στην επιφάνεια. Την ίδια ώρα, όμως, επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν τεράστιες ποσότητες πετρελαίου στον πυθμένα της θάλασσας, ενισχύοντας τους φόβους για ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή.

Ο  πελεκάνος κάτω από το... βάρος του μαζούτ, που έχει καλύψει από το  ράμφος μέχρι τις άκρες των φτερών του, κάθεται επί ώρες υπομονετικά στα  έμπειρα χέρια των ειδικών που προσπαθούν να τον καθαρίσουν και να του  σώσουν τη ζωή... (φωτ. Ass. Press)

Ο πελεκάνος κάτω από το... βάρος του μαζούτ, που έχει καλύψει από το ράμφος μέχρι τις άκρες των φτερών του, κάθεται επί ώρες υπομονετικά στα έμπειρα χέρια των ειδικών που προσπαθούν να τον καθαρίσουν και να του σώσουν τη ζωή... (φωτ. Ass. Press)

Ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Υποθαλάσσιας Ερευνας και Τεχνολογίας ανακοίνωσαν ότι βρέθηκαν τεράστιες ποσότητες πετρελαίου σε βάθος 4.000 ποδιών και σε μια περιοχή μήκους 10 μιλίων και πλάτους 2. Οι ίδιοι ερευνητές εξήγησαν πως η έκταση της μόλυνσης στον πυθμένα οφείλεται «πιθανότατα στις παρεμβάσεις της ΒΡ να προχωρήσει σε "βαθιές ενέσεις" με διαλυτικά τόσο γύρω από την πλατφόρμα Deepwater Horizon όσο και στην επιφάνεια με σκοπό να σταματήσει τη διαρροή». Τα βαριά διαλυτικά έχουν «σπάσει» την πετρελαιοκηλίδα σε σταγόνες, αλλά αποδεικνύεται ότι αυτή η τακτική έχει αμφίβολα αποτελέσματα.

  • Οικολογικός εφιάλτης

Σε σχετικές μετρήσεις των ερευνητών (που τους έχει απαγορευθεί από την ΒΡ να συλλέξουν φωτογραφικό υλικό για το τι ακριβώς έχει υποστεί το οικοσύστημα πλησίον της εξέδρας) για το επίπεδο οξυγόνου στη θάλασσα υπολογίζεται ότι μειώθηκε ήδη κατά 30%, κάτι που θέτει σε κίνδυνο κάθε είδους ζωή στον βυθό τους επόμενους μήνες. «Υπάρχουν 4 και 5 στρώματα πετρελαίου στον πυθμένα της θάλασσας. Θα χρειαστούν χρόνια, ίσως και δεκαετίες, για να μπορέσει να ανακάμψει το οικοσύστημα από την ποσότητα του πετρελαίου που έχει εκχυλισθεί», δήλωσε η Σαμάνθα Τζόιε, καθηγήτρια ενάλιας βιολογίας του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια. «Δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο στο παρελθόν. Είναι αδύνατον να υπολογίζουμε τις επιπτώσεις».

Από τις 20 Απριλίου, όταν σημειώθηκε η έκρηξη στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου και στοίχισε τη ζωή σε 11 άτομα, υπολογίζεται ότι 210.000 γαλόνια πετρελαίου (περίπου 5.000 βαρέλια) έχουν διαρρεύσει στον Κόλπο του Μεξικού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο έκανε αναφορά για το «γελοίο θέαμα» των υπευθύνων της ΒΡ να αλληλοκατηγορούνται μπροστά σε μέλη του Κογκρέσου. Δεσμεύτηκε να βάλει τέλος στις διαπλεκόμενες «βολικές σχέσεις» μεταξύ πετρελαϊκών εταιρειών και ομοσπονδιακών ρυθμιστικών αρχών, γιατί «το σύστημα απέτυχε παταγωδώς». Ο υπουργός Εσωτερικών Κεν Σαλαζάρ με επιστολή του στην ΒΡ ζήτησε εξηγήσεις και δέσμευση «για την αποκατάσταση της ζημιάς που συνέβη ή θα συμβεί στο μέλλον εξαιτίας της διαρροής». *

No comments: