Saturday, May 1, 2010

Αγώνας δρόμου για να μην θάψουν τα... σκουπίδια την Οικονομία

  • Επισπεύδεται η λειτουργία των ΧΥΤΑ, παρά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών
  • Η Ε.Ε. απειλεί την Ελλάδα με «καμπάνα» 4 δισ. ευρώ

Για δημοσιονομική βόμβα που ενδέχεται να επιβαρύνει τη χώρα μας με πρόστιμα που θα φθάνουν ακόμη και τα 4 δισ. ευρώ το χρόνο, έκανε λόγο η υπουργός Περιβάλλοντος, ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, αναφερόμενη στο θέμα της διαχείρισης των απορριμάτων.

Κατά την ενημέρωση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, η κ. Μπιρμπίλη σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση του εθνικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμάτων. Η πολιτική της κυβέρνησης θα βασίζεται στην αρχή "πληρώνω όσο πετάω", τόνισε. Διευκρίνισε ότι θα δοθούν οικονομικά κίνητρα στην τοπική Αυτοδιοίκηση για τη βελτίωση των προγραμμάτων διαλογής απορριμάτων στην πηγή προέλευσης και οι ΟΤΑ θα πληρώνουν ανάλογα με την ποσότητα των απορριμάτων που παράγουν, ενώ ο πολίτης θα επωμίζεται το κόστος των απορριμάτων που πετάει.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέα τέλη στους πολίτες, αλλά θα δοθούν κίνητρα για ανακύκλωση και λιγότερα σκουπίδια, με αποτέλεσμα ο κάθε πολίτης να πληρώνει ακόμη και λιγότερα δημοτικά τέλη, εφόσον παράγει λιγότερα σκουπίδια.

Εμπρός ολοταχώς για τους ΧΥΤΑ

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, αναφερόμενος στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και μπροστά στο ενδεχόμενο της επιβολής προστίμου, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει μεν τον διάλογο, αλλά είναι αποφασισμένη να δώσει λύσεις ακόμη και αν συνεχιστούν οι διαμαρτυρίες των τοπικών κοινωνιών.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι μέχρι το τέλος του 2010, θα κλείσει το θέμα του Γραμματικού, ενώ με βάση το σχέδιο "Καλλικράτης" θα υπάρξει και τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, με στόχο να δημιουργηθεί ένας τέτοιος φορέας ανά Περιφέρεια.

Ταυτόχρονα, με βασικό σκοπό την αποφυγή των δυσβάστακτων προστίμων, εξετάζεται για ένα μικρό μεταβατικό διάστημα τα απορρίμματα αντί να ρίχνονται ανεξέλεγκτα στις χωματερές να κατευθύνονται σε ΧΥΤΑ, που έχουν περιθώρια να τα δεχτούν, ενώ για τις περιπτώσεις εκείνων των ΧΥΤΑ που έχουν κορετστεί να λειτουργήσει ένας μεγάλος χώρος ανεξέλεγκτης διαχείρισης απορριμάτων.

No comments: