Thursday, May 13, 2010

Βιοποικιλότητα: Ο μεγάλος χαμένος της παγκόσμιας ανάπτυξης

  • Η παγκόσμια κερδοσκοπική ανάπτυξη και τα συνεπακόλουθα αποτελέσματά της, η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων και η αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, έχουν δυσβάσταχτο κόστος για τη βιοποικιλότητα του πλανήτη και τα συστήματα που στηρίζουν τη ζωή στη Γη, από τα δάση του Αμαζονίου ώς τους κοραλλιογενείς υφάλους, βρίσκονται πολύ κοντά στο σημείο κατάρρευσής τους εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Αυτό είναι το απαισιόδοξο συμπέρασμα της τρίτης έκδοσης του Global Biodiversity Outlook, της έκθεσης του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα, η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους ότι η παγκόσμια κοινότητα δεν κατάφερε, παρά τις δεσμεύσεις της, να ανακόψει την ταχύτητα με την οποία εξαφανίζεται η ποικιλία της ζωής στη Γη.

Το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP) προειδοποίησε πως θα υπάρξει "σημαντική μείωση πολλών ουσιαστικών υπηρεσιών στις ανθρώπινες κοινωνίες καθώς πλησιάζουμε σε "οριακά σημεία" όπου τα οικοσυστήματα περνούν σε άλλη, λιγότερο παραγωγική κατάσταση, από την οποία είναι πολύ δύσκολο, ακόμα και αδύνατον να επανέλθουν.

Το πρόγραμμα αυτό που ελέγχει την εφαρμογή της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως αυτό μεγάλων περιοχών του Αμαζονίου που "πεθαίνουν" εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, της αποψίλωσης και των πυρκαγιών. Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν τις παγκόσμιες κλιματικές συνθήκες, τις τοπικές βροχοπτώσεις και προκαλούν την εξαφάνιση πολλών ειδών. Τα οικοσυστήματα των κοραλλιογενών υφάλων καταρρέουν εξαιτίας της οξέωσης των ωκεανών, της υπεραλίευσης και της ρύπανσης, με αποτέλεσμα να απειλούνται εκατομμύρια είδη που ζουν στους υφάλους αυτούς.

Ο παγκόσμιος στόχος που είχε τεθεί το 2002 για το 2010 (το οποίο μάλιστα έχει ανακηρυχθεί Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας) "δεν επετεύχθη" και πρέπει τώρα να αναληφθεί δράση για τη διατήρηση των ειδών και των οικοσυστημάτων στα οποία βασίζεται η ανθρώπινη ζωή, αναφέρεται στην έκθεση, που βασίστηκε στα συμπεράσματα εκθέσεων από 110 χώρες και χρηματοδοτήθηκε από τον Καναδά, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Ισπανία, τη Βρετανία και το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον. Καμία από τις 110 χώρες που υπέβαλαν εκθέσεις δεν υποστήριξαν ότι πέτυχαν τους εθνικούς στόχους τους.

Οι εισηγητές καλούν τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν μια νέα, δημιουργική προσέγγιση, ώστε να σταματήσει η δραματική μείωση της βιοποικιλότητας, τονίζοντας πως αποτελεσματικά και συντονισμένα μέτρα μπορούν να σώσουν το περιβάλλον.

Η έκθεση βασίστηκε σε επιστημονικές μελέτες, κυβερνητικές έρευνες και ευρεία μελέτη για τα μελλοντικά σενάρια που αφορούν τη βιοποικιλότητα. "Πολλές οικονομίες παραμένουν τυφλές στην τεράστια αξία της ποικιλότητας των ζώων, των φυτών και άλλων μορφών ζωής και τον ρόλο τους στα υγιή και λειτουργικά οικοσυστήματα", επισημαίνει ο Ασίμ Στάινερ, εκτελεστικός διευθυντής του UNEP.

"Η ανθρωπότητα δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι με κάποιο τρόπο θα τα καταφέρουμε και χωρίς βιοποικιλότητα ή ότι αυτή παίζει έναν συμπληρωματικό ρόλο στον σύγχρονο κόσμο. Η αλήθεια είναι πως την χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ, σε αυτόν τον κόσμο των 6,8 δισεκατομμυρίων κατοίκων, που μέχρι το 2050 θα έχουν φτάσει τα εννιά δισεκατομμύρια", κατέληξε. Η ΑΥΓΗ: 12/05/2010

No comments: