Wednesday, May 12, 2010

Zητάμε να συμμορφωθεί ο Δήμος στην υλοποίηση συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων

Μέσα στο χαμό που γίνεται στη χώρα, με τη γεύση της οργής γι αυτούς που την κατάντησαν έτσι, και της φρίκης από τη βία και τις ανθρωποθυσίες, είναι βέβαιο ότι το μόνο που μας μένει είναι να συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε δημιουργικά, ο καθένας με τον τρόπο του, προσπαθώντας για το καλύτερο, όσο μικρό κι αν φαίνεται αυτό.

Γι αυτό κι εμείς στα Εξάρχεια δεν το βάζουμε κάτω, κι εξακολουθούμε, μεταξύ άλλων (!), να παλεύουμε κατά της συστηματικής υποβάθμισης της γειτονιάς μας, που επιτυγχάνεται με πολλούς τρόπους. Με την εισαγόμενη βία από τα ΜΑΤ, τα οποία μόλις γίνει μια διαδήλωση στην Αθήνα, έρχονται εδώ, σε μας, να χορέψουνε τανγκό με τους παρτενέρ τους κουκουλοφόρους και χούλιγκαν των γηπέδων. Με τη διακίνηση των ναρκωτικών που η πολιτεία αφήνει να γίνεται ελεύθερα στην Πλατεία μας, τη συμβολική καρδιά των Εξαρχείων. Με την απόλυτη εγκατάλειψη του πανέμορφου άλσους του Στρέφη. Με την από πλευράς Δήμου όλο και πιο ελλιπή καθαριότητα και τέλος με τη μη εφαρμογή της ανακύκλωσης των σκουπιδιών.

Έτσι, οι κάτοικοι των Εξαρχείων, μετά από πολύ δουλειά και έρευνα της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων όλον τον χειμώνα, καταθέσαμε μια Πρόταση προς το Δήμο Αθηναίων, η οποία θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 17 Μαΐου, και ζητάμε να συμμορφωθεί ο Δήμος στην υλοποίηση συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων, το οποίο απαιτεί να γίνεται ανακύκλωση με διαλογή των υλικών στην πηγή (4 κάδοι κλειστοί για πλαστικό, μέταλλο, γυαλί, χαρτί).

Επισυνάπτω την πρόταση.

Αννίτα Δεκαβάλλα

ΓΙΑΤΙ ΖΗΤΑΜΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΜΕ ΔΙΑΛΟΓΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ;

( 4 κάδοι κλειστοί για πλαστικό, μέταλλο, γυαλί, χαρτί)

Τους δυο τελευταίους μήνες, ο Δήμος Αθηναίων τοποθέτησε στα Εξάρχεια μικρό αριθμό μπλε μεταλλικών κάδων ανακύκλωσης, χωρίς σήμανση και χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση των κατοίκων για τη σωστή χρήση τους.

Ως Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων επιχειρήσαμε να διερευνήσουμε αυτό που καταρχάς παρατηρούμε ως φαινόμενο: μπλε κάδους, συχνά γεμάτους με κοινά σκουπίδια να αδειάζονται στα κοινά απορριμματοφόρα.

Τι συμβαίνει λοιπόν με την ανακύκλωση;

Οι μπλε κάδοι (που δεν επιτελούν ανακύκλωση στην πηγή όπως επιβάλλεται από τον κανονισμό του Δήμου, το Κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση) τοποθετούνται με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) και των Δήμων. Κι εκεί αρχίζει το πανηγύρι. Ο Δήμος τοποθετεί τους κάδους, τα αυτοκόλλητα τα βάζει η εταιρεία που έχει αναλάβει την εργολαβία, την ενημέρωση την κάνει ο Δήμος με την ΕΕΑΑ κι απ’ ό,τι φαίνεται στα Εξάρχεια δεν την έχει κάνει κανένας από τους δυο. Το αποτέλεσμα είναι ότι κάποιοι μπλε κάδοι γεμίζουν πάνω από 40% με κοινά σκουπίδια, οπότε καταλήγουν στη χωματερή.

Ένα άλλο ερώτημα είναι κατά πόσο τα ανακυκλωμένα υλικά διαλέγονται σωστά στα ιδιωτικά Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), τα οποία απασχολούν εργαζόμενους σε άθλιες συνθήκες εργασίας.

Το ζήτημα λοιπόν είναι ότι ενώ το θεσμικό πλαίσιο στην χώρα μας (νόμος 2939/2001) έγινε για να «τρέξει» η ανακύκλωση, το μόνο που τρέχει μέχρι στιγμής είναι το χρήμα από τις τσέπες μας. Διότι και τέλος ανακύκλωσης χρεωνόμαστε κάθε φορά που αγοράζουμε ένα προϊόν και υψηλά δημοτικά τέλη πληρώνουμε και σωστή ανακύκλωση δεν γίνεται. Αρκετοί φιλότιμοι γείτονες επιμένουν να ανακυκλώνουν, αλλά το όλο σύστημα με τους ανοικτούς κάδους, την έλλειψη ενημέρωσης και την ανεπαρκή διαλογή ρίχνει δραματικά τα ποσοστά των ανακυκλούμενων υλικών.

Λαμβάνοντας υπόψη τα τέλη που πληρώνουμε, την εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών χωρών καθώς και πετυχημένα ελληνικά παραδείγματα ανακύκλωσης στην πηγή (Βύρωνας, Κοζάνη κλπ.) διατυπώσαμε και καταθέσαμε στις 6 Μαΐου στοιχειοθετημένη πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο ζητώντας:

§ Να τηρηθεί η νέα οδηγία για τα απορρίμματα (2008/98/ΕΚ) που απαιτεί η διαλογή να γίνεται στην πηγή με αποκλειστική ευθύνη του δήμου Αθηναίων

§ Να τοποθετηθούν τέσσερις κλειστοί κάδοι διαφορετικού χρώματος για κάθε υλικό (ενδεχομένως οι υπάρχοντες μπλε κάδοι μπορούν να αξιοποιηθούν για ένα από αυτά)

§ Να υπάρξει ενημέρωση πόρτα-πόρτα για το νέο σύστημα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

www.exarchia.pblogs.gr

No comments: