Thursday, June 17, 2010

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας

  • Η μετατροπή των εύφορων εδαφών σε έρημο προκαλεί εξάντληση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, διάβρωση και κατολίσθηση των εδαφών, καθώς και πλημμύρες.


Η ερημοποίηση αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων με κυριότερους τη διάβρωση των εδαφών, ιδίως όπου δεν υπάρχει βλάστηση για να συγκρατήσει τα νερά των βροχοπτώσεων και τη μη ορθολογική διαχείριση του νερού μέσω της υπερεκμετάλλευσης και της υποβάθμισης των υπογείων υδάτων.

Η ερημοποίηση της γης έχει ως συνέπειες την ανυπολόγιστη απώλεια στο γεωργικό και κτηνοτροφικό εισόδημα και τη ραγδαία χειροτέρευση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ η 17η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας.

Σε μήνυμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αφορμή τη σημερινή μέρα αναφέρεται ότι το φαινόμενο απειλεί πολλές περιοχές της γης, και όχι μόνο τις ερήμους, προκαλώντας μείωση ή και απώλεια της βιολογικής και οικονομικής παραγωγικότητας της γης. Έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα την εξάντληση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού και την απώλεια εύφορου εδάφους δημιουργώντας ανυπολόγιστες απώλειες στο γεωργικό και κτηνοτροφικό εισόδημα, επιδεινώνοντας ραγδαία το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Απάντηση στην ερημοποίηση, αναφέρει το μήνυμα του υπουργείου, μπορεί να αποτελέσει η γεωργία, ως θεματοφύλακας της υπαίθρου, με την εφαρμογή ορθών γεωργικών πρακτικών.
 

No comments: