Thursday, June 17, 2010

Καύσωνες τέλος για τον Ιούνιο

  • Εκτός από καυτό ποδοσφαιρικό θέαμα, η Αφρική μας χαρίζει και θερμές αέριες μάζες οι οποίες συνηγορούν στις υψηλές θερμοκρασίες και στον ανυπόφορο καύσωνα που βιώνει τις τελευταίες μέρες το σύνολο της χώρας. 

Καύσωνες τέλος για τον Ιούνιο

Υπομονή όμως μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα οπότε και το θερμό κύμα θα υποχωρήσει με την επικράτηση φυσιολογικών θερμοκρασιών, ενώ μέχρι και το τέλος του Ιουνίου οι κάτοικοι, κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων, δεν θα ζήσουν έναν ακόμα καύσωνα.

Όπως επισημαίνει ο μετεωρολόγος και ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, η διάρκεια του θερμού επεισοδίου θα είναι αρκετά μεγάλη προκαλώντας συνθήκες δυσφορίας. «Ο καύσωνας οφείλεται στην εισβολή θερμών αέριων μαζών από την Αφρική, όπως συνηθίζεται να έχουμε άλλωστε, και στο συνδυασμό των ασθενών ανέμων. Ετσι έχουμε σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία έχει και σχετικά μεγάλη διάρκεια. Δηλαδή υπάρχουν αρκετές περιοχές όπου από το περασμένο Σαββατοκύριακο βιώνουν υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι και την προσεχή Παρασκευή ή Σάββατο». Πρωταγωνιστές σε αυτή τη τρελή κούρσα του υδραργύρου είναι οι συνήθεις περιοχές, όπως η Θεσσαλία, η Ανατολική Στερεά (Βοιωτία-Φθιώτιδα), περιοχές της Ανατολικής κυρίως Πελοποννήσου και περιοχές στη Νότια Κρήτη. «Φυσικά από τις υψηλές θερμοκρασίες δεν εξαιρείται ούτε και η βόρεια Ελλάδα», εξηγεί ο κ. Λαγουβάρδος.
  • Τέλος οι καύσωνες ως τα τέλη Ιουνίου
Τα καλά νέα είναι ότι, τουλάχιστον για τον μήνα Ιούνιο, δεν θα καταγράφούν παρόμοιες υψηλές θερμοκρασίες καθώς ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού θα κλείσει με ήπιο τρόπο. «Δεν θα έχουμε άλλον καύσωνα για τον Ιούνιο. Η ερχόμενη βδομάδα θα είναι δροσερή. Πάντως μέχρι στιγμής το καλοκαίρι κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα, σε σχέση με το 2007 όπου οι τιμές του υδραργύρου ήταν αρκετά υψηλές φτάνοντας ακόμα και τους 45 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται λοιπόν για έναν «νορμάλ» καύσωνα χωρίς ακραία συμπεριφορά», σημειώνει ο μετεωρολόγος. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

No comments: