Wednesday, June 9, 2010

Ενστάσεις της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής για τα μέτρα προστασίας του Υμηττού

  • Συνάντηση με την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη θα ζητήσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής, προκειμένου να καταθέσει τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας για το υπό αναθεώρηση Προεδρικό Διαταγμα που αφορά τις ρυθμίσεις για την προστασία του Υμηττού. 

«Οι συνεχείς αλλαγές των προτάσεων για την προστασία του Υμηττού κατά την τελευταία διετία έχουν προκαλέσει σύγχυση στους εμπλεκόμενους φορείς, στους δήμους και στους πολίτες, καθώς η αιτιολόγηση των αλλαγών είναι διαφορετική και ανεπαρκής» υποστηρίζει η επιτροπή που συνέστησε η Νομαρχία για το θέμα. Επισημαίνει πάντως ότι το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος «βρίσκεται στην κατεύθυνση αυστηροποίησης των ρυθμίσεων για την προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού».

Η επιτροπή θεωρεί θετική την ίδρυση ξεχωριστού δασαρχείου για τον Υμηττό, εκφράζει όμως τον προβληματισμό της για το καθεστώς απομάκρυνσης των βιομηχανιών και βιοτεχνιών. Προσθέτει ακόμα ότι «δεν προβλέπεται δικαίωμα αποζημίωσης για τους ιδιοκτήτες που εμπίπτουν στα όρια των ζωνών προστασίας και με τον καθορισμό νέων όρων δόμησης είναι πλέον μη άρτια και μη οικοδομήσιμα», ενώ «δεν έχει ληφθεί ως όφειλε μέριμνα για τους υφιστάμενους, δομημένους οικισμούς που προϋφίστανται του διατάγματος του 1978».

Τέλος, επισημαίνεται ότι «δεν έχουν αποτυπωθεί οι γεωργικές εκτάσεις εντός της υφιστάμενης ζώνης προστασίας του Υμηττού οι οποίες σαφώς και πρέπει να διατηρήσουν το γεωργικό τους χαρακτήρα» και θεωρείται «λανθασμένη η βούληση του νομοθέτη να απαγορεύσει πλήρως το κυνήγι».

No comments: