Wednesday, June 9, 2010

«Φυτεύουν» πινακίδες σε ζαρντινιέρες!


  • Την ώρα που το υπουργείο Υποδομών τις ξηλώνει, ξεφυτρώνουν με νέους τρόπους απειλώντας την ασφάλεια πεζών και οδηγών


Την ώρα που το υπουργείο Υποδομών συνεχίζει το ξήλωμα των διαφημιστικών πινακίδων, είτε νέες... φυτρώνουν σε γλάστρες(!) είτε παλαιές βρίσκονται εν πλήρει λειτουργία σε κεντρικές λεωφόρους της Αθήνας, όπως καταδεικνύει ο φωτογραφικός φακός. Ενας τρόπος διαφήμισης που έχει κριθεί πολλάκις παράνομος από τη στιγμή που εμποδίζει την οδική ασφάλεια, ζει και βασιλεύει παρά το γεγονός ότι δημιουργήθηκε και ειδική ιστοσελίδα για την καταγγελία ύπαρξης τέτοιων πινακίδων.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Χαλάνδρι, όπου ένα νέο... διαφημιστικό μέσο έχει κάνει την εμφάνισή του στην περιοχή: διάσπαρτες στα πεζοδρόμια της λεωφόρου Πεντέλης είναι ξύλινες ζαρντινιέρες οι οποίες όμως έχουν και μια προέκταση, ένα «κοντάρι» που φιλοξενεί χώρο για διαφημιστικές αφίσες. Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών, είναι παράνομες και επικίνδυνες, σύμφωνα με τον δήμο είναι νόμιμες και δεν απειλούν την ασφάλεια οδηγών και πεζών.

«Οι ζαρντινιέρες τοποθετήθηκαν από τη δημοτική επιχείρηση και εκτός της αισθητικής αναβάθμισης προσφέρουν και χώρο για την προώθηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου. Η τοποθέτησή τους είναι στο πλαίσιο του νόμου και των διατάξεων που ισχύουν για τις υπαίθριες διαφημίσεις» αναφέρει στο «Βήμα» ο δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος . Παρ΄ ότι, όπως αποδεικνύεται τουλάχιστον από τις φωτογραφίες, τα διαφημιστικά πανό αναφέρονται σε καταστήματα και όχι σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ο κ. Ζαφειρόπουλος διευκρινίζει πάντως ότι δεν έχει δεχτεί καταγγελίες σχετικά με τις εν λόγω γλάστρες-πινακίδες ενώ προσθέτει ότι στην περιοχή της αρμοδιότητάς του, στον Δήμο Χαλανδρίου, έχουν «ξηλωθεί» τα τελευταία χρόνια περίπου 800 παράνομες πινακίδες. Οπως αναφέρει, «έχουν αφαιρεθεί όλες οι πινακίδες από τη λεωφόρο Κηφισιάς, που είναι στην αρμοδιότητα του δήμου, ενώ σταδιακά θα αρχίσουν να αφαιρούνται και όσες βρίσκονται σε στέγες κτιρίων». www.illegalsigns.gov.gr
Στο διαδικτυακό «κουτί παραπόνων» και καταγγελιών για παράνομες πινακίδες σε όλη την Αττική αλλά και στη Θεσσαλονίκη, στην ιστοσελίδα www.illegalsigns.gov. gr οι πολίτες μπορούν να καταχωρούν τις παράνομες πινακίδες που εντοπίζουν στους δρόμους (με οδό, αριθμό αλλά και φωτογραφία). Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας πλήρης χάρτης που θα διευκολύνει και το «ξήλωμα» από τις υπηρεσίες των δήμων και των συναρμόδιων υπουργείων. [ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΚΛΑΚΗ | Τρίτη 8 Ιουνίου 2010]
  • «Νόμος εδώ και 24 χρόνια αλλά δεν εφαρμόζεται»


Μια οδική νησίδα, ένας διαφημιστικός πυργίσκος, μια ομάδα γονέων που θρηνούν τον χαμό των παιδιών τους και ένας νόμος που δεν εφαρμόστηκε ποτέ, αυτός για την οδική ασφάλεια, ο οποίος χαρακτηρίζει παράνομες τις διαφημιστικές πινακίδες. Αυτά ήταν τα «συστατικά» της χθεσινής διαδήλωσης κατά της «γενοκτονίας της ασφάλτου», ενάντια δηλαδή στα οδικά δυστυχήματα που συνδέονται με τις διαφημιστικές πινακίδες, η οποία πραγματοποιήθηκε απέναντι από το «Χίλτον». Η επιλογή της τοποθεσίας διόλου τυχαία ήταν. Στη μικρή νησίδα που χωρίζει τις λεωφόρους Βασιλίσσης Σοφίας και Βασιλέως Κωνσταντίνου έχει εγκατασταθεί ένας διαφημιστικός «πύργος» του Δήμου Αθηναίων ο οποίος φιλοξενεί διαφήμιση γνωστής ελληνικής ζυθοποιίας.

Ο κ. Μ. Σταυρουλάκης έχασε το παιδί του πριν από τεσσεράμισι χρόνια σε αυτοκινητικό δυστύχημα που σημειώθηκε στη λεωφόρο Κηφισιάς, για το οποίο κρίθηκαν υπεύθυνες οι γνωστές διαφημιστικές πινακίδες που «κυριαρχούν» στο αστικό οδικό τοπίο των Αθηνών. «Ενώ οι εγκύκλιοι του Αρείου Πάγου που χαρακτηρίζουν την ύπαρξη των εν λόγω πινακίδων “διαρκές έγκλημα” έχουν επισημανθεί στις αρχές, η Αστυνομία κοιμάται» λέει ο κ. Σταυρουλάκης.

Ο κ. Α. Τσιώκος-Πλαπούτας έχασε το παιδί του σε αυτοκινητικό το 2000 στη λεωφόρο Κατεχάκη και έκτοτε παλεύει για την απομάκρυνση των διαφημιστικών πινακίδων. «Το Συμβούλιο της Επικρατείας μάς έχει δικαιώσει δύο φορές. Ο Αρειος Πάγος το ίδιο. Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζής έχει τοποθετηθεί διά των εκθέσεών του για το ζήτημα κατά τον ίδιο τρόπο. Ο νόμος υπάρχει από το 1986. Και όμως εδώ και 24 χρόνια δεν εφαρμόζεται!» επισημαίνει.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, το 25%-30% των οδικών δυστυχημάτων συνδέεται με τα πλευρικά εμπόδια του δρόμου που στα καθ΄ ημάς συμπίπτουν με τις πινακίδες της διαφήμισης. Αρμόδιοι για την απομάκρυνσή τους είναι οι δήμοι, οι περιφέρειες και το υπουργείο Υποδομών και Δικτύων. [ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ | Τρίτη 8 Ιουνίου 2010]

    No comments: