Wednesday, July 7, 2010

Η έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα είχε αρκετά λάθη


  • ΧΑΓΗ. Πλήθος σφαλμάτων εντοπίστηκαν στην έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, αποκαλύπτει η επανεξέτασή της από την ολλανδική υπηρεσία περιβάλλοντος. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι Ολλανδοί επιστήμονες, παρά τα λάθη της δεν αμφισβητείται ότι η κλιματική αλλαγή, για την οποία ευθύνεται η ανθρώπινη δραστηριότητα, παίρνει σάρκα και οστά θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση εκατομμυρίων ανθρώπων.
Μάλιστα χθες είδαν το φως της δημοσιότητας νέες έρευνες, από τις οποίες προκύπτει ότι οι στόχοι για τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων υπεύθυνων για το φαινόμενο του θερμοκήπιου θα προκαλέσουν αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη κατά τέσσερις βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα την κατάρρευση των αιώνιων πάγων της Γροιλανδίας και τον μαζικό αφανισμό πολλών ειδών.

Η έκθεση του αρμόδιου οργάνου του ΟΗΕ βρέθηκε στο στόχαστρο επιστημόνων και κοινής γνώμης όταν έγινε γνωστό ότι είχε λάθη. Ταυτόχρονα η αναξιοπιστία των δεδομένων που περιλάμβανε έθεσε εν αμφιβόλω την αξιοπιστία των ειδικών επιστημόνων που επί χρόνια κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου.

«Παρά τις λανθασμένες διαπιστώσεις που περιλαμβάνει η έκθεση, τα συμπεράσματά της εξακολουθούν να ισχύουν», υπογράμμισε ο Μάαρτεν Χάγιερ, διευθυντής της ολλανδικής υπηρεσίας.
Επίσης η ολλανδική υπηρεσία παραδέχθηκε ότι ευθύνεται για τουλάχιστον ένα λάθος της έκθεσης, το ποσοστό της έκτασης της Ολλανδίας που βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Ωστόσο, αυτό το λάθος στη διατύπωση δεν μεταβάλλει την ουσία του συμπεράσματος, ότι δηλαδή η Ολλανδία κινδυνεύει από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών. Αλλα λάθη της έκθεσης που εντοπίστηκαν από τους Ολλανδούς αφορούντην τήξη των παγετώνων των Ιμαλαΐων που χρονικώς προσδιορίστηκε για το 2035, ενώ θα συμβεί το 2050. Ενα άλλο λάθος είναι ότι στην έκθεση του ΟΗΕ είχε αναφερθεί ότι ο αριθμός των Αφρικανών που κινδυνεύουν από λειψυδρία είναι 75 έως 250 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ νέος υπολογισμός κατέληξε ότι οι άνθρωποι στην Μαύρη Ηπειρο που βρίσκονται σε κίνδυνο είναι 90 έως 220 εκατομμύρια.
  • Αίτημα από το 1969
Πέρα, όμως, από τα σημερινά λάθη, ενδιαφέρον έχει το ότι έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την προεδρική βιβλιοθήκη Νίξον υποδεικνύουν ότι ο Πάτρικ Μόινιχαν, σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον, είχε ζητήσει τη δημιουργία ενός συστήματος ελέγχου της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από τον Σεπτέμβριο του 1969.

No comments: