Wednesday, July 7, 2010

Η Greenpeace κατηγορεί εταιρείες για την αποψίλωση της Ινδονησίας

«Αμαρτωλό» χαρτί και φοινικέλαιο

Οι ουραγκοτάγκοι, στενοί συγγενείς των ανθρώπων, ζουν 
αποκλειστικά στη Βόρνεο και τη Σουμάτρα
Οι ουραγκοτάγκοι, στενοί συγγενείς των ανθρώπων, ζουν αποκλειστικά στη Βόρνεο και τη Σουμάτρα (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
  • Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace δημοσιοποίησε λίστα με μεγάλες εταιρείες που επιτείνουν την αποψίλωση της ζούγκλας στην Ινδονησία χρησιμοποιώντας χαρτί και φοινικέλαιο από μη βιώσιμες πηγές.
H περιβαλλοντική καταστροφή στο ινδονησιακό αρχιπέλαγος είναι πιθανώς από τις χειρότερες που συντελούνται αυτή την περίοδο στον πλανήτη: τεράστιες εκτάσεις ζούγκλας δίνουν τη θέση τους σε φυτείες για την παραγωγή χαρτιού και ανθυγιεινού φοινικέλαιου, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται μεγάλες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου και να ωθούνται στα όρια της εξαφάνισης οι ουραγκοτάγκοι και άλλα απειλούμενα είδη.

Η Greenpeace βάζει τώρα στο στόχαστρο τους εταιρικούς πελάτες του ομίλου Asia Pulp and Paper (APP), παγκόσμιου γίγαντα του χαρτοπολτού και του φοινικέλαιου. Η εταιρεία Sinar Mas, θυγατρική του ομίλου APP, «καταστρέφει αδυσώπητα τα τροπικά υγρά δάση» γράφουν οι ερευνητές της Greenpeace σε έκθεση με τίτλο Πώς η Sinar Mas Πολτοποιεί τον Πλανήτη.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η λίστα με τους πελάτες της Sinar Mass περιλαμβάνει τις αλυσίδες σουπερμάρκετ Tesco και Walmart, τη βρετανική αλυσίδα πολυκαταστημάτων WH Smith, την αμερικανική εταιρεία υπολογιστών HP, την αμερικανική αλυσίδα εστιατορίων KFC, την ολλανδική εταιρεία αναλώσιμων Corporate Express και την αυστραλιανή PaperlinX.

Περιοδικά που τυπώνονται σε χαρτί της Sinar Mass είναι μεταξύ άλλων η κινεζική έκδοση του National Geographic, CNN Traveler, Cosmo Girl, Elle, Esquire και Marie Claire. Εκτός από την παραγωγή χαρτοπολτού από μη ανανεώσιμες πηγές, η Sinar Mass κατηγορείται επίσης για αποψίλωση εκτάσεων που μετατρέπονται σε μονοκαλλιέργειες φοινικόδεντρων. Φοινικέλαιο από τις περιοχές αυτές φέρονται να χρησιμοποιούν οι αμερικανικές εταιρείες τροφίμων και εστιατορίων Campel Soup, Burger King, Dunkin Donuts και Pizza Hut και η ιαπωνική εταιρεία καλλυντικών Shiseido.

H Greenpeace επαινεί αντίθετα τις εταιρείες που σταμάτησαν να χρησιμοποιούν φοινικέλαιο της Sinar Mas, όπως η εταιρεία χημικών προϊόντων Unilever και οι εταιρείες τροφίμων Kraft και Nestle. Ο όμιλος APP επιμένει από την πλευρά του ότι δεσμεύεται για χρήση αειφόρων πηγών, η Greenpeace όμως τον κατηγορεί ότι δεν τηρεί τις υποσχέσεις του.

Μια από τις περιοχές που υλοτομεί η APP είναι, σύμφωνα με την Greenpece, το δάσος του Μπουκίτ Τιγκαπουλού όπου ζουν ουραγκοτάγκοι και τίγρεις της Σουμάτρας. Και τα δύο θηλαστικά απειλούνται με εξαφάνιση. Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιοντχογιόνο επέβαλε πρόσφατα μορατόριουμ στην εκχώρηση δασικών εκτάσεων, ως αντάλλαγμα για την παροχή οικονομικής βοήθειας 1 δισ. δολαρίων από τη Νορβηγία.

Η Greenpeace παραμένει δύσπιστη για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, δεδομένου ότι οι εκτάσεις που εκμεταλλεύεται η Sinar Mas δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τη Νορβηγία και η κυβέρνηση της Ινδονησίας παραδέχεται ότι η παράνομη υλοτομία ανθεί. Λόγω της καταστροφής των δασών, η Ινδονησία έχει σήμερα την τρίτη θέση παγκοσμίως στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου.

Διαβάστε αναλυτικά:
Newsroom ΔΟΛ

No comments: