Thursday, July 1, 2010

Gisele: Μια ακτιβίστρια για το περιβάλλον

  • Στηρίζει την αποκατάσταση δασών και ποταμών, ενώ πρόσφατα εγκαινίασε τη δική της σειρά φυσικών καλλυντικών. Οταν η απόλυτη ομορφιά τίθεται στην υπηρεσία της προστασίας του πλανήτη, έχουμε έναν καλό λόγο να είμαστε αισιόδοξες
 
Της Γωγώς Καρκάνη, ΓΥΝΑΙΚΑ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Το πρωί είναι υπερμοντέλο, το βράδυ γίνεται η υπερηρωίδα που ηγείται μιας πράσινης ομάδας. Το σενάριο της παιδικής διαδικτυακής σειράς «Gisele and The Green Team» είναι βασισμένο σε πραγματική ιστορία. Η Ζιζέλ Μπούντχεν, που δανείζει τη φωνή της στον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα του καρτούν, έχει βάλει πείσμα να γίνει ο Μπόνο της οικολογίας και αναλαμβάνει τη μία ακτιβιστική δράση μετά την άλλη.
  • Ενα δάσος που το έλεγαν Ζιζέλ
Η αγάπη της για το περιβάλλον έχει τις ρίζες της στην Οριζοντίνα της Βραζιλίας, όπου πέρασε τα παιδικά χρόνια της «παίζοντας στην ύπαιθρο και πηδώντας ξυπόλυτη από δέντρο σε δέντρο σαν μαϊμουδάκι», όπως έχει δηλώσει στην αμερικανική Vogue (Απρίλιος 2010). Νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του 2009, όταν χρίστηκε από τα Ηνωμένα Εθνη πρέσβειρα καλής θελήσεως για το περιβάλλον, διαβεβαίωσε: «Μεγάλωσα σε μια μικρή πόλη και είχα την ευκαιρία να ζήσω κοντά στη φύση. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ καλύτερη παιδική ηλικία».

Επειτα έδειξε εμπράκτως το ενδιαφέρον της για τα οικολογικά προβλήματα. Πέρα από άλλες δράσεις, πήρε μέρος και στο πρόγραμμα «Δάση του μέλλοντος» της οργάνωσης SOS Atlantic Forest Foundation, η οποία αγωνίζεται για τη διάσωση των παραποτάμιων οικοσυστημάτων. Ειδικότερα, σε συνεργασία με την Grendene, την εταιρεία που κατασκευάζει τα σανδάλια Ipanema Gisele B­ndchen, φύτεψε 25.000 φυντάνια στο Ατλαντικό Δάσος -το οποίο έχει αποψιλωθεί σε ποσοστό 93%- και το νεοδημιουργηθέν δάσος των 150 στρεμμάτων ονομάστηκε -πώς αλλιώς;- Gisele B­ndchen Forest.
Κατά τα λεγόμενά της, πολιτικά ορθή είναι και η καθημερινή της ζωή στη Βοστόνη, με τον αστέρα του αμερικανικού ποδοσφαίρου Τομ Μπρέιντι και τον έξι μηνών γιο τους Μπέντζαμιν. «Προσπαθώ να εξοικονομώ νερό όταν κάνω μπάνιο, όταν βουρτσίζω τα δόντια μου, όταν πλένω τα πιάτα», έχει πει. «Εχω και ένα σύστημα συλλογής βρόχινου νερού για το πότισμα του κήπου και άλλες οικιακές εργασίες». Επιπλέον, στον ελεύθερο χρόνο της ανεβάζει στην ιστοσελίδα της συμβουλές για την προστασία του πλανήτη και σποτάκια περιβαλλοντικών οργανώσεων. Το μεγαλύτερο στοίχημά της είναι πάντως το πρόγραμμα «Πόσιμο νερό» (Agua Limpa Project) στον ποταμό της περιοχής Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, η οποία περιλαμβάνει και την Οριζοντίνα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της ίδιας της Ζιζέλ και της οικογένειάς της. Οπως λέει: «Στόχος μας είναι η αποκατάσταση της ποιότητας του νερού, με τον επανασχεδιασμό της αγροτικής καλλιέργειας».
  • Ομορφιά με οικολογική πατέντα
Η Ζιζέλ υπήρξε μια ψηλόλιγνη έφηβη που οι φίλοι της τη φώναζαν «Ολιβ» - από την αρραβωνιάρα του Ποπάι. Ονειρευόταν να γίνει πρωταθλήτρια του βόλεϊ και σε ηλικία 14 ετών παρακολούθησε συμπτωματικά ένα σεμινάριο μόντελινγκ. Τα μαθήματα όμως ολοκληρώθηκαν με ένα ταξίδι στο Σάο Πάολο, όπου την εντόπισε ένας ατζέντης και της πρότεινε να γίνει μοντέλο. Το 1996 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, έκανε το ντεμπούτο της στην εκεί εβδομάδα μόδας και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Εγινε το πιο ακριβοπληρωμένο μοντέλο και το πρόσωπο των μεγαλύτερων οίκων στον κόσμο - Dior, Balenciaga, Versace, Givenchy, Lanvin, Louis Vuitton... Πριν από μερικά χρόνια -όπως εξομολογήθηκε στη Vogue- συνειδητοποίησε ότι η ζωή της είναι «ξυπνάω, πηγαίνω σε φωτογραφίσεις, κοιμάμαι, ξυπνάω, πηγαίνω σε φωτογραφίσεις».
  • «Αγάπησε τον εαυτό σου» προτείνει η εκστρατεία προώθησης των φυσικών καλλυντικών Sejaa, με την υπογραφή της Ζιζέλ φυσικά
Εδωσε στον εαυτό της άδεια για ένα εξάμηνο, ανακάλυψε τις εναλλακτικές θεραπείες και στις 8 Δεκεμβρίου 2009 γέννησε τον γιο της μέσα στο νερό. Λίγους μήνες μετά τον τοκετό ανέκτησε πλήρως τη σιλουέτα της - μόνο με τη βοήθεια της γιόγκα, όπως ισχυρίστηκε. Στις 15 Μαρτίου λάνσαρε τη δική της σειρά καλλυντικών, τα λεγόμενα Sejaa, τα οποία φέρουν τον χαρακτηρισμό «φυσικά». Αρχικά, ωστόσο, το τοπ μόντελ είχε πιο υψηλές φιλοδοξίες. «Ηθελα μια οργανική κρέμα, αλλά ανακάλυψα ότι ήταν αδύνατον να παρασκευαστεί γιατί θα έληγε γρήγορα», έχει δηλώσει. Εχει επίσης ισχυριστεί πως «φιλοσοφία των Sejaa είναι ότι πρέπει να είσαι ο εαυτός σου, να τον αποδέχεσαι και να τον αγαπάς όπως ακριβώς είναι». Εύκολο να το λες αν είσαι η Ζιζέλ Μπούντχεν!
  • Το μπλογκ της (http://blog.giselebundchen.com.br) είναι αφιερωμένο στην οικολογία. Τα καλλυντικά Sejaa μπορείτε να τα αγοράσετε από το site www.sejaa.com. Τα σανδάλια Ipanema εισάγει στην Ελλάδα η Adams shoes (www.adamsshoes.gr).

No comments: