Thursday, July 1, 2010

Σε έκτακτη ανάγκη το Τέξας εξαιτίας του περάσματος του σαρωτικού κυκλώνα Άλεξ

Κανό στη...Λεωφόρο Πάντρε στο νησί Σάουθ Πάντρε του Τέξας

  • Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε το Τέξας ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, καθώς ο κυκλώνας Άλεξ απειλεί τις ακτές με ανέμους πάνω από 155 χιλιόμετρα την ώρα. Ο κ.Ομπάμα, μάλιστα, ζήτησε από το Κογκρέσο να καταστήσει διαθέσιμα ομοσπονδιακά κεφάλαια για την αντιμετώπιση καταστροφών.
Ο κυκλώνας, κατηγορίας 2 δυσχεραίνει τις προσπάθειες να περιοριστεί η τεράστια πετρελαιοκηλίδα από κοίτασμα της BP ανοικτά των ακτών της Λουιζιάνας. Οι Αρχές προέβησαν στην εκκένωση χιλιάδων σπιτιών σε περιοχές που αναμενόταν να πλήξει ο κυκλώνας, σε πόλεις και σε ψαροχώρια. Στην προσπάθεια συνέβαλαν και μεξικανοί πεζοναύτες.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά προβλήματα στα καταφύγια και στα σημεία όπου μεταφέρθηκαν οι πολίτες, με ελλείψεις σε τρόφιμα, πόσιμο νερό και κακές συνθήκες υγιεινής. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του την Τετάρτη, όταν το σπίτι του στο Μοντερέι κατέρρευσε εν μέσω σφοδρών βροχοπτώσεων, σύμφωνα με διασώστες.

Ο Άλεξ στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 12 ανθρώπων σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής (Νικαράγουα, Γουατεμάλα και Ελ Σαλβαδόρ) το Σαββατοκύριακο. Μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι στην περιοχή γύρω από την Ταμαουλίπας και στο νότιο Τέξας θα σημειωθεί βροχόπτωση 15-30 εκατοστών.

Στο Τέξας ο κυβερνήτης Ρικ Πέρι έδωσε εντολή να αναπτυχθούν 2.500 άνδρες της εθνοφρουράς στην πολιτεία για να συμβάλλουν στις προσπάθειες πρόληψης και αντιμετώπισης των προβλημάτων από το φαινόμενο. Η περίοδος των κυκλώνων στον Ατλαντικό διαρκεί από την 1η Ιουνίου ως την 30ή Νοεμβρίου και οι περισσότεροι μετεωρολόγοι αναμένουν μια ιδιαίτερα ενεργή χρονιά φέτος. Ο Άλεξ είναι η πρώτη τροπική καταιγίδα που ενισχύθηκε σε κυκλώνα τον Ιούνιο στον Ατλαντικό τα τελευταία 15 χρόνια.

No comments: