Thursday, September 30, 2010

«Χαβούζα» μέσα σε άλσος ετοιμάζει πυρετωδώς ο Δήμος Περιστερίου

  • Του Γιαννη Eλαφρου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010
«Θέλουμε το Αλσος μας. Δεν αντέχουμε να ζούμε δίπλα στη χαβούζα». Η κυρία Ελένη Μαρκοπούλου κατοικεί πολύ κοντά στο Αλσος Περιστερίου και συμμετέχει στην Επιτροπή Κατοίκων για τη σωτηρία του. Πολλοί κάτοικοι έχουν κινητοποιηθεί ειδικά τους τελευταίους μήνες, καθώς ο Δήμος Περιστερίου προσπαθεί να εγκαταστήσει παράνομα μέσα στον χώρο του Αλσους ένα συγκρότημα για τον τεμαχισμό ογκωδών απορριμμάτων (λειοτεμαχιστής), δημιουργώντας πόλο έλξης για σκουπίδια, σε περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη ως χώρος πρασίνου. Κλιμάκιο των επιθεωρητών Περιβάλλοντος επισκέφθηκε την περιοχή και κάλεσε σε απολογία τον δήμο Περιστερίου καθώς δεν προσκομίστηκε άδεια εγκατάστασης και απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων τόσο για τον λειοτεμαχιστή, όσο και για άλλες δραστηριότητες του χώρου (πλυντήριο, συνεργείο απορριμματοφόρων κ.λπ.).

Το Αλσος Περιστερίου είναι μια «πονεμένη ιστορία», η οποία όμως πάει από το κακό στο χειρότερο. Με Προεδρικό Διάταγμα του 1981, 120 στρέμματα χαρακτηρίζονται ως κοινόχρηστο πράσινο. Στον χώρο λειτουργούσε ήδη δημοτικό γκαράζ, το οποίο δεν απομακρύνθηκε ποτέ. Απεναντίας, οι δημοτικές αρχές «φόρτωναν» τον χώρο με καινούργιες, ασύμβατες χρήσεις. «Μόλις 40 στρέμματα έχουν απομείνει και αυτά είναι αφρόντιστα και τσιμεντοποιούνται», λέει στην «Κ» η κ. Ιωάννα Παππά. «Τα υπόλοιπα 80 έχουν καταληφθεί από το συνεργείο και το πλυντήριο των απορριμματοφόρων, το εκθεσιακό κέντρο, το “πράσινο σπίτι”, κρατώντας τους κατοίκους απέξω», συμπληρώνει.
  • Αρουραίοι και βρώμα
Το ποτήρι ξεχείλισε όταν ο δήμος προσπάθησε να εγκαταστήσει τον λειοτεμαχιστή, δημιουργώντας συνθήκες παρουσίας των αποβλήτων στον χώρο σε βάθος χρόνου. «Φέτος το καλοκαίρι γεμίσαμε κουνούπια, ενώ είδαμε και κοράκια! Αρουραίοι και βρώμα είναι το δώρο για εμάς που μένουμε δίπλα στο κουτσουρεμένο Αλσος», αγανακτεί η κ. Μαρκοπούλου. «Στο Περιστέρι δεν έχουμε άλλο χώρο, εδώ έρχεται ο κόσμος να κάνει μια βόλτα. Δεν μπορεί να γίνονται τέτοια πράγματα σε κατοικημένη περιοχή», συμπληρώνει.

«Είναι αλήθεια ότι οι εγκαταστάσεις, τόσο οι παλιότερες, όσο και ο λειοτεμαχιστής, είναι παράνομες», παραδέχεται η αντιδήμαρχος Καθαριότητας - Πρασίνου κ. Νεκταρία Ευσταθιάδου. «Δεν έχουμε όμως άλλη λύση. Ολοι υπόσχονται μεταφορά των οχλουσών χρήσεων, αλλά δεν είναι εύκολο να βρεθεί περιοχή στο Περιστέρι», συμπληρώνει. Η κ. Ευσταθιάδου υποστηρίζει ότι ο λειοτεμαχιστής θα μειώσει τα δρομολόγια ογκωδών απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ. «Είναι θετικό βήμα για τον δήμο», τονίζει.

Οι κάτοικοι όμως καταγγέλλουν ότι η διαδικασία δεν αφορά μόνο ογκώδη απορρίμματα, αλλά και κοινά σκουπίδια. «Το Αλσος πρέπει να γίνει Αλσος! Να φύγουν οι χρήσεις που είναι ασύμβατες με το πράσινο. Χώροι υπάρχουν, δεν είναι λίγοι οι καταπατητές μεγάλων εκτάσεων στο Περιστέρι», τονίζει η κ. Αντωνία Βαφειάδου, μέλος της Επιτροπής Κατοίκων.

No comments: