Tuesday, October 26, 2010

Κρύβουν τα στοιχεία για το νερό στα Οινόφυτα

Κωφεύει ο Δήμος Οινοφύτων στα αιτήματα του Συνηγόρου του Πολίτη και αρνείται να χορηγήσει στοιχεία για τα προβλήματα στην επεξεργασία του νερού που καταναλώνουν οι κάτοικοι στην περιοχή.
Μέχρι το 2007, στις βρύσες έτρεχε νερό από γεωτρήσεις. Τότε επιβεβαιώθηκε ότι ο υδροφόρος ορίζοντας έχει μολυνθεί από βιομηχανικά απόβλητα, καθώς το νερό εκείνο είχε μέσα βαρέα μέταλλα και κυρίως το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο. Μια από τις πρώτες ενέργειες που διαφήμισε η τότε κυβέρνηση ήταν να δοθεί νερό από την ΕΥΔΑΠ στα Οινόφυτα. Επρεπε όμως να εγκατασταθούν μονάδες επεξεργασίας (ταχυδιυλιστήρια) διότι η ΕΥΔΑΠ μπορούσε να δώσει μόνο νερό αδιύλιστο. Οι μονάδες εγκαταστάθηκαν έπειτα από πολλές περιπέτειες αλλά προέκυψαν προβλήματα και οι κάτοικοι συνεχίζουν ουσιαστικά να πίνουν εμφιαλωμένο. 

Στην αυτοψία του τον περασμένο Μάρτιο, ο Συνήγορος του Πολίτη εντόπισε σειρά προβλημάτων, όπως ελλιπή στελέχωση και φύλαξη των εγκαταστάσεων, προβλήματα στα φίλτρα άμμου και ενεργού άνθρακα, αυξημένη θολότητα, ακατάλληλα υλικά σωληνώσεων και φθορές, έλλειψη αυτοματισμών. Ο δήμαρχος απάντησε τότε ότι θα γίνει διαγωνισμός για την ανάθεση της λειτουργίας και συντήρησης των ταχυδιυλιστηρίων σε εταιρεία αλλά έκτοτε ουδέν. Ο Συνήγορος επανήλθε τον Ιούλιο, ζητώντας ενημέρωση για την πρόοδο των διαδικασιών, ενώ στο τέλος Σεπτεμβρίου έστειλε νέα επιστολή προειδοποιώντας ότι η παροχή πληροφοριών είναι υποχρεωτική και εντός 15 ημερών. [Α.Χ.

No comments: