Thursday, October 28, 2010

Νέα προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν για τις παράνομες χωματερές

Τουλάχιστον 316 παράνομες χωματερές εξακολουθούν να λειτουργούν στη χώρα μας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε εκ νέου την Ελλάδα να υλοποιήσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σχετικά με τις παράνομες χωματερές, οι οποίες εξακολουθούν να λειτουργούν στην Ελλάδα κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας για τα απόβλητα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2005, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα, επειδή δεν έλαβε επαρκή μέτρα για την παύση λειτουργίας όλων των παράνομων χωματερών και την αποκατάστασή τους. Ωστόσο εξακολουθούν να λειτουργούν στη χώρα αρκετές εκατοντάδες παράνομων χωματερών.

Από την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου του 2005, η Ελλάδα έχει προβεί σε ενέργειες που αφορούν την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση πολλών παράνομων χωματερών και τη δημιουργία κατάλληλου συστήματος διαχείρισης αποβλήτων. Η ΕΕ έχει συγχρηματοδοτήσει τα περισσότερα από τα έργα αυτά.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος του 2008, έπρεπε να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και να έχουν αποκατασταθεί όλες οι παράνομες χωματερές. Τον Απρίλιο του 2009, εστάλη στην Ελλάδα προειδοποιητική επιστολή η οποία υπενθύμιζε στις ελληνικές αρχές τις υποχρεώσεις τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που διαθέτει η Επιτροπή, εξακολουθούν να λειτουργούν περίπου 316 παράνομες χωματερές και 429 βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία αποκατάστασης.

Μετά από αίτημα του αρμόδιου, για το περιβάλλον, επιτρόπου Γιάνες Ποτότσνικ, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει στην Ελλάδα συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή.

Σε περίπτωση που οι ελληνικές αρχές δεν ενεργήσουν, η Επιτροπή ενδέχεται να αποφασίσει να προσφύγει στο Δικαστήριο και να ζητήσει την επιβολή χρηματικών προστίμων.

No comments: