Sunday, November 14, 2010

Η αναγέννηση της Πάρνηθας μάς αφορά

  • ΣΚΑΪ, «Κ» και WWF Ελλάς συνεργάζονται προκειμένου να «ανεβάσουν» στο βουνό εθελοντές
Ο εθνικός δρυμός της Πάρνηθας δεν χρειάζεται μόνον... επίμονους και (κυρίως) εκπαιδευμένους κηπουρούς. Η δράση που από το προσεχές Σαββατοκύριακο συνδιοργανώνει το «Παρατηρητήριο Πάρνηθα», που έχει συσταθεί από τον ΣΚΑΪ, την «Καθημερινή» και το WWF Ελλάς, με τον Φορέα Διαχείρισης, τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής και το αρμόδιο δασαρχείο, έχει στόχο να ανεβάσει στο βουνό, για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, εθελοντές που θα βοηθήσουν και αυτοί στην αναγέννηση του ελατοδάσους.
  • Η πυρκαγιά
Ηταν 28 Ιουνίου του 2007, μια τραγική νύχτα για την Αττική, όταν μια πυρκαγιά που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια αποτέφρωσε 56.000 στρέμματα δάσους, εκ των οποίων τα 27.200 στρέμματα βρίσκονταν στον πυρήνα του εθνικού δρυμού Πάρνηθας. Τα 2/3 της έκτασης που κάηκε ήταν ελατόδασος το οποίο δεν αναγεννάται με φυσικό τρόπο ύστερα από πυρκαγιά, καθώς τα μικρά έλατα χρειάζονται σκιά για να μεγαλώσουν. Μάλιστα οι επιστήμονες είχαν επισημάνει τότε ότι το 30% της έκτασης του καμένου ελατοδάσους, δηλαδή περίπου 8.000 στρέμματα, ήταν πολύ δύσκολο να ξαναφυτρώσει καθώς το έδαφος σε αυτές τις περιοχές ήταν πολύ βραχώδες. Ωστόσο θα γίνει προσπάθεια να φυτευτούν.

Εως σήμερα έχουν γίνει επεμβάσεις σε 4.500 στρέμματα. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Πάρνηθας κ. Κωνσταντίνος Δημόπουλος, «στις βόρειες πλευρές όπου η υγρασία είναι μεγαλύτερη φυτέψαμε απευθείας έλατο και τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα. Στις ανατολικές και νότιες πλευρές έχουμε φυτέψει μαύρη πεύκη, το λεγόμενο προδάσος, στη σκιά του οποίου σε περίπου δέκα χρόνια θα φυτέψουμε τα ελατάκια», αλλά «χρειάζεται υπομονή και συνεπής δουλειά», καταλήγει.

Ακριβώς γι’ αυτό χρειάζονται χέρια και καλή διάθεση, άρα εθελοντική εργασία. Ομως η αναδάσωση όταν πρόκειται για ελατόδασος χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Στο πλαίσιο αυτό οι προαναφερθέντες δημόσιοι φορείς, ο ΣΚΑΪ, η «Κ» και το WWF Ελλάς συνεργάζονται προκειμένου να προσελκύσουν αλλά και να εκπαιδεύσουν σωστά εθελοντές.
  • Δηλώσεις
Οσοι επιθυμούν λοιπόν να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη αναδάσωση θα πρέπει να παρακολουθήσουν προγράμματα θεωρητικής εκπαίδευσης και πρακτικής εξάσκησης. Η θεωρητική εκπαίδευση μπορεί να γίνει είτε μέσω Ιντερνετ στην ιστοσελίδα parnitha.wwf.gr είτε διά ζώσης σε επιμορφωτικό σεμινάριο που θα πραγματοποιήσει ο φορέας. Η πρακτική εξάσκηση θα πραγματοποιηθεί επιτόπου λίγο πριν από την αναδάσωση. Στην ίδια ιστοσελίδα, όσοι επιθυμούν να γίνουν εθελοντές μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή καθώς και τις ημέρες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη δράση. Μέσω αυτής της διαδικασίας, στην Πάρνηθα από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο έως και τον Μάρτιο, όταν ο καιρός το επιτρέπει, θα ανέβουν σταδιακά ομάδες 100 εκπαιδευμένων εθελοντών, οι οποίοι θα μεταφέρονται στα σημεία με πούλμαν. Περισσότερες πληροφορίες στο skai.gr και στα τηλ. 210-24.78.540 και 210- 24.45.226. [Της Τανιας Γεωργιοπουλου, Η Καθημερινή, 14/11/10]

No comments: