Tuesday, November 16, 2010

Ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες στην Κέρκυρα

  • Περισσότερες από 100 κλήσεις δέχθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία στην Κέρκυρα για απάντληση υδάτων και απεγκλωβισμούς ανθρώπων από σπίτια και αυτοκίνητα. Για σήμερα η ΕΜΥ προβλέπει ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στα δυτικά και πρόσκαιρα από το απόγευμα στα βόρεια.

Φωτογραφία αρχείου  

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί παρέσυραν κορμούς δέντρων και άλλα υλικά που έφραξαν τη ροή των υδάτων με αποτέλεσμα να προκαλέσουν άνοδο της στάθμης των υδάτων που σε αρκετά σημεία ξεπερνά το ένα μέτρο. Δεκάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει, ενώ το κόστος των ζημιών ακόμη δεν έχει υπολογιστεί. Όπως ενημερώνει η πυροσβεστική επιχειρούν 10 συνεργεία τα οποία ενδεχομένως κατά τη διάρκεια της ημέρας να ενισχυθούν με δυνάμεις από την Ηγουμενίτσα και αλλού.
  • Βροχές και καταιγίδες τα χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα
Στην Αττική προβλέπονται για σήμερα κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις και προς το μεσημέρι τοπικές βροχές και το απόγευμα πρόσκαιρες καταιγίδες. Βελτίωση αναμένεται από το βράδυ.
Στα νησιά του Ιόνιου,την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο το χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, αλλά από το απόγευμα σταδιακά θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι, νοτιοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά στο Ιόνιο 6 μποφόρ.

Στη Θεσσαλία,την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησος Οι ΕΜΥ προβλέπει νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και από το μεσημέρι καταιγίδες, οι οποίες στη νότια Πελοπόννησο πιθανώς να είναι ισχυρές. Βελτίωση από το βράδυ.
Και στις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται αραιές νεφώσεις που μετά το μεσημέρι θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στις Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη, όπου θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. 

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα εκδηλωθούν βροχές κυρίως στα βόρεια όπου τη νύχτα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν πρόσκαιρα ισχυρές καταιγίδες. 

Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν σποραδικές βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και το απόγευμα θα εκδηλωθούν καταιγίδες. 

Για αύριο Πέμπτη προβλέπονται στα δυτικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το βράδυ στα βορειοδυτικά καταιγίδες. Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες και βαθμιαία βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα ενδέχεται να βρέξει πρόσκαιρα σε Κυκλάδες και Κρήτη, βαθμιαία όμως θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα το πρωί στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

No comments: