Tuesday, November 30, 2010

Με χαμηλές προσδοκίες ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα

  • Μετά την αποτυχία της Κοπεγχάγης
Με την εκπνοή του Πρωτοκόλλου του Κιότο να είναι άμεση και την δημοσιοποίηση μελετών που αναφέρουν ότι η μέση θερμοκρασία του πλανήτη μπορεί να αυξηθεί κατά 4 βαθμούς Κελσίου το 2060 και ότι είναι αναγκαία η ετήσια επένδυση των 270 δισ. δολαρίων για να αντιμετωπισθεί η αύξηση της στάθμης της θάλασσας  τα νέα στο μέτωπο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής δεν είναι αισιόδοξα. Επιπλέον, η επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων στην  αμερικανική βουλή των Αντιπροσώπων αλλά και η παραδοχή της Κίνας ότι παράγει περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τις Η.Π.Α. αποτελούν αγκάθια στην πρόοδο μιας συμφωνίας. Ήδη στις συνομιλίες που έχουν οι δύο χώρες στο πλαίσιο του ΟΗΕ σημειώνεται έντονη αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ να ζητούν από την Κίνα να μειώσει τις εκπομπές αερίων.

Ο κόσμος θα είναι πιο ζεστός και ο πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλδερόν, μια μέρα πριν από την έναρξη των συνομιλιών στο Κανκούν δήλωσε ότι:  «Το δίλημμα μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και τη καταπολέμησης της φτώχειας, μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της οικονομικής ανάπτυξης είναι ένα πλαστό δίλημμα». Εξήγησε ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στις προετοιμασίες για ένα πιο ζεστό κόσμο, ζήτημα που απασχολεί τις φτωχές χώρες «Αυτό που θα συζητήσουμε είναι η προσαρμογή» είπε χαρακτηριστικά. 

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν τις αντιδράσεις των διαπραγματευτών των Ε.Ε., που επιθυμούν μια συμφωνία μείωσης των ρύπων και από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Ο Αρτιρ Ρουνζ –Μέτζγκερ , από τα κορυφαία ευρωπαϊκά στελέχη δήλωσε ότι επιδιώκουν την υιοθέτηση λίγων αποφάσεων με την ελπίδα να προχωρήσουν  μπροστά, ενώ ο Βέλγος Πετερ Βίτοεκ μίλησε για το περίγραμμα ενός συμβιβασμού.

Τέλος, ο αναπληρωτής γενικός  γραμματέας του ΟΗΕ, Αχίμ Στάινερ και εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP),είπε ότι η επιτυχία της Συνόδου Κορυφής θα κριθεί από την αποκατάσταση μιας δίκαιης και αμερόληπτης εμπιστοσύνης μεταξύ των χώρων.

ΑΠΕ/Reuters, in.gr

No comments: