Thursday, December 2, 2010

Κύμα ψύχους σαρώνει βόρεια και κεντρική Ευρώπη

Ατελείωτες ουρές σχημάτιζαν χθες τα αυτοκίνητα στην κεντρική οδική αρτηρία της νότιας Αγγλίας, γνωστή και ως Μ25, καθώς η σφοδρή χιονόπτωση κατέστησε σχεδόν απροσπέλαστους τους περισσότερους δρόμους της Βρετανίας. Το πρωτοφανές, για τα δεδομένα της εποχής, κύμα ψύχους που σαρώνει τις τελευταίες ώρες τη βόρεια, αλλά και την κεντρική Ευρώπη, έχει προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στις αερομεταφορές και στα δρομολόγια των σιδηροδρόμων, ενώ οι πολωνικές Αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι ο χιονιάς ευθύνεται για τον θάνατο τουλάχιστον οκτώ ανθρώπων. Σε ορισμένες περιοχές, μάλιστα, της Πολωνίας και της Γερμανίας η θερμοκρασία άγγιξε τους -25 βαθμούς Κελσίου. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν σταδιακή εξασθένηση της χιονόπτωσης από σήμερα, αλλά προειδοποιούν ότι οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε επίπεδα υπό το μηδέν για τις επόμενες ημέρες και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας.



Tο χιόνι παρέλυσε τη βόρεια Ευρώπη
 
Κλειστά αεροδρόμια, προβλήματα σε σιδηροδρομικά δίκτυα και δρόμους
Οκτώ νεκροί στην Πολωνία

Α.P., Reuters, AFP
ΛΟΝΔΙΝΟ. Το πρωτοφανές, για τα δεδομένα της εποχής, κύμα ψύχους που σαρώνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα τη βόρεια Ευρώπη έχει κυριολεκτικά παραλύσει τις αερομεταφορές και τα σιδηροδρομικά δίκτυα, ενώ λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης πολλές οδικές αρτηρίες στην καρδιά της Γηραιάς Ηπείρου ήταν χθες απροσπέλαστες.
Στην Πολωνία, μάλιστα, οι τοπικές αρχές επιβεβαίωσαν τον θάνατο οκτώ αστέγων στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου η θερμοκρασία άγγιξε μέχρι και τους -26 βαθμούς Κελσίου. Από την πλευρά τους, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν σταδιακή μείωση της χιονόπτωσης στην κεντρική Ευρώπη τις επόμενες ώρες, πλην όμως προειδοποιούν ότι οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, ιδιαίτερα μετά τη δύση του ήλιου.
  • Aκυρώσεις πτήσεων
Στη Βρετανία, το αεροδρόμιο του Γκάτγουϊκ παρέμεινε χθες εκτός λειτουργίας, καθώς τα συνεργεία αδυνατούσαν να καθαρίσουν τον πάγο από τους διαδρόμους απογείωσης και προσγείωσης με αποτέλεσμα την ακύρωση εξακοσίων περίπου πτήσεων. Για τους ίδιους λόγους παρέμεινε χθες κλειστό και το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία, όπως και του Δουβλίνου στην Ιρλανδία. Παράλληλα, η χιονόπτωση τόσο στη Βρετανία όσο και στη βόρεια Γαλλία προκάλεσε προβλήματα στα δρομολόγια του Eurostar, με αποτέλεσμα την ακύρωση έξι δρομολογίων στην υπόγεια σήραγγα της Μάγχης.
Στη δε Γερμανία, όπου η θερμοκρασία άγγιξε σε ορισμένες περιοχές τους -18 βαθμούς Κελσίου, σημειώθηκαν καθυστερήσεις στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, ενώ οι αρχές κατέγραψαν περισσότερα από δύο χιλιάδες περιστατικά συγκρούσεων στους δρόμους της χώρας. Στο Βέλγιο, το οποίο έχει δεχτεί έντονες επικρίσεις από τα Ηνωμένα Έθνη για σημαντικές ελλείψεις στην παροχή καταλυμάτων για τους αστέγους, πολλοί ήταν εκείνοι που βρήκαν προσωρινά καταφύγια σε δημόσια κτίρια. Κατόπιν κυβερνητικής απόφασης, επίσης, ο στρατός του Βελγίου ανέλαβε να φιλοξενήσει τους αστέγους σε κέντρα εκπαίδευσης. Εκτός λειτουργίας παρέμεινε χθες και το αεροδρόμιο της Ζυρίχης στην Ελβετία, όπου το ύψος του χιονιού ξεπέρασε τα 25 εκατοστά. Στη Γαλλία οι αρχές τέθηκαν σε κατάσταση επιφυλακής σε εννέα επαρχίες του βορρά, αλλά μέχρι χθες οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν είχαν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στα δρομολόγια των τρένων.
Νοτιότερα, η βροχόπτωση έχει παραλύσει τμήματα του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας. Στην Μπεράνε του Μαυροβουνίου τριακόσιοι άνθρωποι κινδύνεψαν με πνιγμό όταν τα σπίτια τους πλημμύρισαν, ενώ στην Αλβανία η κυβέρνηση κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω των πλημμυρών την επαρχία Σκόντρα, 120 χλμ. βορειοδυτικά των Τιράνων.
  • Ζέστη στην Αν. Μεσόγειο
Εκ διαμέτρου αντίθετη ήταν, ωστόσο, η εικόνα στην ανατολική Μεσόγειο, όπου οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν κοντά στους 30 βαθμούς Κελσίου. «Ηταν ο πιο θερμός Νοέμβριος από το 1901», υποστήριξε ο Μάριος Θεοφίλου της κυπριακής μετεωρολογικής υπηρεσίας. Στο δε Ισραήλ, η στάθμη της Θάλασσας της Γαλιλαίας έχει πέσει κάτω από την κόκκινη γραμμή και οι ραββίνοι προσεύχονται καθημερινά για βροχή. Σύμφωνα με τις εκεί αρχές, ο Νοέμβριος ήταν ο θερμότερος των τελευταίων εξήντα ετών.

No comments: