Thursday, December 2, 2010

Mιλούν για UFO, ενώ βλέπουν σφαιρικές αστραπές


BBC
Οι περισσότερες θεάσεις «Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενων Αντικειμένων» (ΑΤΙΑ, ή, αγγλιστί, UFO) που εξάπτουν τη φαντασία των ανθρώπων, οφείλονται σε περίεργα μετεωρολογικά φαινόμενα, όπως οι σφαιρικές αστραπές, σύμφωνα με έρευνα του Αυστραλού αστροφυσικού Στίβεν Χιους. Η έρευνα βασίζεται στη μελέτη ενός τέτοιου φαινομένου, το οποίο παρατηρήθηκε στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας το 2006 και δημοσιεύεται στην ακαδημαϊκή επιθεώρηση «Journal of the Royal Society».

Συγκεκριμένα, στο επίμαχο επεισόδιο, κάτοικοι απομονωμένης περιοχής κοντά στο Μπρισμπέιν ανέφεραν ότι είδαν μια πράσινη φωτεινή μπάλα να κατρακυλά από πλαγιά βουνού, να αναπηδά πάνω σε βράχους και να ακολουθεί μεταλλική περίφραξη σε κτήμα. Το άγνωστο αντικείμενο είχε διάμετρο περίπου 30 εκατοστών. Σύμφωνα με τον Χιους, ο οποίος είναι επίκουρος καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, το «αντικείμενο» συνδέεται με βροχή μετεωριτών που είχε προηγηθεί στην ευρύτερη περιοχή. Ειδικότερα, ήταν αποτέλεσμα ηλεκτρικής εκκένωσης μεταξύ των ανώτερων στρωμάτων της ατμόσφαιρας και του εδάφους. «Αν προσθέσουμε τα ανεξήγητα μετεωρολογικά φαινόμενα στην ανθρώπινη ψυχολογία και την επιθυμία να δούμε “κάτι”, τότε μπορούμε να ερμηνεύσουμε τις θεάσεις ΑΤΙΑ», δήλωσε ο πανεπιστημιακός ερευνητής στο ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.

Τα «ανεξήγητα» μετεωρολογικά φαινόμενα είναι οι λεγόμενες «σφαιρικές αστραπές», ο μηχανισμός δημιουργίας των οποίων παραμένει σχετικά νεφελώδης για τους επιστήμονες. Εξ όσων γνωρίζουμε, δημιουργούνται συνήθως, αλλά όχι πάντοτε, μετά από καταιγίδες. Στην περίπτωση του Μπρισμπέιν, άλλωστε, δεν είχε προηγηθεί καταιγίδα. Εντούτοις, το πέρασμα μετεωριτών από τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, την ιονόσφαιρα, απελευθερώνει φορτισμένα σωματίδια, δημιουργώντας ηλεκτρικές εκκενώσεις που φτάνουν έως το έδαφος. «Σκεφτείτε την ιονόσφαιρα και το έδαφος ως δύο πόλους μιας μπαταρίας. Το πέρασμα θραυσμάτων μετεωριτών λειτουργεί ως καλώδιο που ενώνει τους δύο πόλους», υπογραμμίζει ο Χιους.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εξήγηση του Χιους δεν λύνει το μυστήριο, καθώς υπάρχουν και άλλες ερμηνείες. Για παράδειγμα, ο Τζον Αμπραάμσον, του Πανεπιστημίου του Κέιντερμπουρι, στη Νέα Ζηλανδία, θεωρεί ότι οι σφαιρικές αστραπές δημιουργούνται από την εξάτμιση ορυκτών μετάλλων, η οποία προκαλείται όταν χτυπήσει το έδαφος κανονικός κεραυνός.

No comments: