Thursday, December 2, 2010

Μάχη φτωχών, πλούσιων με... θύμα το κλίμα


A.P., Reuters
ΚΑΝΚΟΥΝ. Με στόχο την επίτευξη μιας δεσμευτικής συμφωνίας για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, που όμως φαίνεται να προσκρούει για μια ακόμη φορά στις επιμέρους διαφωνίες μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών, άρχισαν οι εργασίες της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, στο Κανκούν. Η διάσκεψη άρχισε στις 29 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 10 Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από 193 χώρες.

«Αυτό που γίνεται σήμερα, είναι σίγουρα ανεπαρκές», είπε χθες ο Ρατζέντα Πατσαουρί, επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), τονίζοντας την ανάγκη λήψης άμεσης δράσης. Στην τελευταία λεπτομερή έκθεσή της, το 2007, η IPCC πρότεινε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου, σε παγκόσμιο επίπεδο, από 25% μέχρι 40% από τα επίπεδα του 1990 έως το 2020, για να μην αυξηθεί η θερμοκρασία πάνω από δύο βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με την προβιομηχανική θερμοκρασία. Οι τρέχουσες δεσμεύσεις για τον περιορισμό των εκπομπών δεν ξεπερνούν το 60% αυτών των στόχων κι αυτές οι δεσμεύσεις είναι εθελοντικές, οπότε δεν υπάρχει η παραμικρή εγγύηση ότι θα φθάσουν στο 60%.

Ωστόσο, οι βαθιές διαφωνίες παραμένουν στο εσωτερικό της διάσκεψης και εξακολουθούν να μπλοκάρουν μια νέα δεσμευτική συμφωνία, που θα απαιτεί από τα πλούσια κράτη –και ενδεχομένως τις ανερχόμενες οικονομίες– να μειώσουν τις εκπομπές. Οι ανεπτυγμένες χώρες διατείνονται ότι οι γρήγορα αναδυόμενες οικονομίες, με επικεφαλής την Κίνα, πρέπει να κάνουν περισσότερα για να περιορίσουν τις εκπομπές τους. Πολλές φτωχές χώρες, όμως, αντιτείνουν ότι οι ανεπτυγμένες χώρες οφείλουν να διατηρήσουν το προβάδισμα στους περιορισμούς. Στην καλύτερη περίπτωση, οι αντιπρόσωποι αναμένεται να συμφωνήσουν σε μια σειρά από δευτερεύοντα ζητήματα.
  • Το 2010, η πιο θερμή χρονιά έως τώρα
O Γκάσαμ Ασράρ, επικεφαλής του κέντρου ερευνών του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (WMO), υπογράμμισε ότι τα γεγονότα της τελευταίας δεκαετίας επιβεβαίωσαν τις προ 20ετίας επιστημονικές προβλέψεις πως θα αυξηθούν οι θερμοκρασίες και οι καταιγίδες θα γίνουν σφοδρότερες. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2010 θα καταγραφεί ενδεχομένως ως η θερμότερη χρονιά στην ιστορία της καταγραφής των θερμοκρασιών.

No comments: