Wednesday, December 8, 2010

ΣτΕ: «Λουκέτο» στις ρυπογόνες βιομηχανίες του Ασωπού

 
Διαταγή για τη λήψη αναγκαίων μέτρων όσον αφορά στην προστασία του Ασωπού ποταμού και την αποφυγή της περαιτέρω ρύπανσης του, αλλά και την προστασία του Ευβοϊκού κόλπου, έδωσε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα στις οκτώ σχετικές αποφάσεις του (3975-3981/2010), τονίζει ότι μεταξύ των μέτρων που μπορεί να λάβει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας είναι και η διακοπή λειτουργίας των ρυπογόνων βιομηχανιών στην περιοχή και ειδικά στα Οινόφυτα και το Σχηματάρι. 

Προσφυγή στο ΣτΕ κατέθεσαν περιβαλλοντικές οργανώσεις (Ινστιτούτο Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού, Πολίτες για την Αειφορία - Περιβάλλον - Υγεία - Πολιτισμό, κ.α.), ζητώντας να ακυρωθεί η αρνητική απόφαση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας για ανάκληση των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας βιομηχανιών. Μάλιστα, για ορισμένες βιομηχανίες, μεταξύ των οποίων και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, ζητούσαν και την ακύρωση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων. 

Η αντιπρόεδρος Αγγελική Θεοφιλοπούλου και η εισηγήτρια Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ανέφεραν ότι τόσο η "κεντρική διοίκηση όσο και η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση δεν έχουν διακριτική ευχέρεια επιβολής κυρώσεων στους παραβάτες αλλά δέσμια υποχρέωση". 

Όπως τονίζεται στις αποφάσεις του ΣτΕ, σε περιπτώσεις έντονης "υποβάθμισης ή καθ' υποτροπή προκλήσεως ρυπάνσεως ή αν η επιχείρηση παραλείπει να συμμορφωθεί προς τα υποδεικνυόμενα μέτρα, ως και όταν η λήψη αποτελεσματικών μέτρων είναι ανέφικτη, τότε δεν αρκεί η επιβολή αλλεπάλληλων προστίμων, αλλά η διακοπή της ρυπογόνου δραστηριότητας". 

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο επισημαίνει δε ότι οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις έχουν αρμοδιότητα να επιβάλλουν την ολική ή μερική προσωρινή ή οριστική διακοπή λειτουργίας της βιομηχανίας ή βιοτεχνίας σε περίπτωση παράβασης του νόμου. 

"Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας όφειλε να ερευνήσει ενδελεχώς τις συνθήκες λειτουργίας" των βιομηχανικών μονάδων και "αναλόγως του πορίσματος να επιβάλει τις νόμιμες κυρώσεις προσωρινής ή οριστικής, μερικής ή ολικής διακοπής λειτουργίας τους", προσθέτει το ΣτΕ.

No comments: