Friday, December 3, 2010

Μεξικό: Η αποκατάσταση εμπιστοσύνης βασικό ζητούμενο στη διάσκεψη για το Κλίμα

Ζητούμενο στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Μεξικό, η αποκατάσταση εμπιστοσύνης στη διαπραγμάτευση μεταξύ κρατών.

Προσπάθεια για την επανεύρεση της εμπιστοσύνης στη διαπραγμάτευση μεταξύ κρατών, που διαφώνησαν σε έντονους τόνους στην αντίστοιχη περσινή διάσκεψη στη Κοπεγχάγη, καταβάλλεται στη διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών στο Κανκούν, στο Μεξικό, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Οι εργασίες της διάσκεψης, στις οποίες συμμετέχει ελληνική αποστολής του ΥΠΕΚΑ, άρχισαν στις 29 Νοεμβρίου και ολοκληρώνονται στις 10 Δεκεμβρίου 2010.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται ότι, εκτός της εξασφάλισης εμπιστοσύνης, οι δυσκολίες εντοπίζονται, μεταξύ άλλων, σε διάσταση απόψεων για διάφορα θέματα όπως η άρνηση ορισμένων χωρών να αποδεχθούν δεύτερη περίοδο συμμόρφωσης του Πρωτοκόλλου του Κιότο, οι διαφορετικές απόψεις για τη νομική μορφή της νέας συμφωνίας, κ.λπ.

Η Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ, επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στην διασφάλιση της περαιτέρω προόδου σε όλα τα επιμέρους θέματα και στην απάλειψη των διαφωνιών σε διάφορα σημεία στα οποία υπήρχαν διαφωνίες από την Κοπεγχάγη.

Η ελληνική πλευρά εστιάζει επίσης, στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας των μεσογειακών κρατών σε θέματα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, ως συνέχεια της διοργάνωσης της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της οποίας, στις 22 Οκτωβρίου, υπογράφηκε και η Διακήρυξη για τη Συνεργασία των Μεσογειακών Κρατών για την Κλιματική Αλλαγή.

No comments: