Friday, December 3, 2010

H Κίνα προηγείται των ΗΠΑ στην κλιματική προσαρμογή


  • Βρίσκεται σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση στις συνομιλίες του Κανκούν
Στην Κοπενγχάγη οι ΗΠΑ πίεζαν πέρσι την Κίνα να κάνει περισσότερα στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Τώρα, καθώς οι ΗΠΑ υπολείπονται των στόχων που οι ίδιες είχαν θέσει, η Κίνα έχει κερδίσει περισσότερη αξιοποστία στις ανανεωμένες διαπραγματεύσεις έχοντας ήδη ενεργοποιηθεί για τον καθαρισμό («πράσινη ανάπτυξη») της ενεργειακής τους βιομηχανίας. 

 Κανκούν, Μεξικό 
 
"Συνήθως σκεφτόμασταν πως η Κίνα δεν θα ενεργούσε πριν οι ΗΠΑ αναλάβουν ηγετική πρωτοβουλία" δήλωσε σε συνέντευξη ο Mark Fulton, διευθυντικό στέλεχος της Deutsche Bank Climate Change Advisors στη Ν.Υόρκη. "Όμως, εκτός και εάν μου διαφεύγει κάτι, η Κίνα έχει ήδη αναλάβει ουσιαστική δράση".
Οι ΗΠΑ και η Κίνα, οι δύο χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο, βρίσκονται στο Κανκούν του Μεξικό για τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών που έχουν στόχο τον περιορισμό της παγκόσμιας υπερθέρμανσης. Εκπρόσωποι 190 εθνών αναζητούν τρόπους για να υπάρξει πρόοδος μετά το περσινό μπλοκάρισμα και την αποτυχία να σφυρηλατηθεί μία νόμιμη και δεσμευτική συμφωνία.
Έκτοτε, οι προσπάθειες του αμερικανού προέδρου Ομπάμα να νομοθετήσει τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα πέθαναν στο Κονγρέσσο. Αντίθετα, η Κίνα κινητοποιήθηκε κάνοντας νόμο τις περικοπές στη μόλυνση και την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, ενώ συγχρόνως εξέταζε το σύστημα εμπορίας διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η Κίνα να προσελκύσει πέρσι επενδύσεις 34,5 δισ. δολ. στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σχεδόν το διπλάσιο από το αντίστοιχο αμερικανικό ποσό των 18,6 δισ. δολ., σύμφωνα με το Bloomberg New Energy Finance.

No comments: