Monday, December 13, 2010

Νέο έμφραγμα από απεργία και βροχή

Οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, τραμ, ηλεκτρικό και προαστιακό σιδηρόδρομο έχουν «τραβήξει χειρόφρενο» ως τις 17.00, διαμαρτυρόμενοι για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση. Για τον ίδιο λόγο έχει προγραμματιστεί και συλλαλητήριο διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υποδομών. Από τα ξημερώματα βρέχει στο λεκανοπέδιο της Αττικής, γεγονός που επιτείνει το πρόβλημα στους δρόμους, ειδικά στις μεγάλες αρτηρίες, όπου η κίνηση γίνεται με πολύ χαμηλές ταχύτητες.

Νέο έμφραγμα από απεργία και βροχή

Σε αυτό συνέβαλαν και κατά τόπους απρόοπτα, όπως η σύγκρουση οχημάτων στη λεωφόρο Κηφισού, στο ρεύμα προς Πειραιά, λίγο πριν τη λεωφόρο Αθηνών. Μεγάλα προβλήματα το πρωί παρατηρήθηκαν και στην Κατεχάκη, από την Καισαριανή έως τη Μεσογείων.
  • Γολγοθάς μίας εβδομάδας στις μεταφορές
Οι εργαζόμενοι σε αστικές συγκοινωνίες και ΟΣΕ απειλούν με συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι και τα Χριστούγεννα, ενώ έως την Πέμπτη θα πραγματοποιούνται καθημερινά απεργίες και πολύωρες στάσεις εργασίας, οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν κυκλοφοριακό μπλακ άουτ στους δρόμους της πρωτεύουσας. Αποκομμένη και από αέρος θα είναι η χώρα την Τετάρτη, καθώς στην απεργία της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί καμία πτήση ελληνικής ή ξένης εταιρείας από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια.

Αύριο χειρόφρενο τραβούν όλα τα Μέσα, ενώ ακινητοποιημένα στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας θα παραμείνουν τα τρένα εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων στάσεων εργασίας των σιδηροδρομικών.
Χωρίς τρένα θα παραμείνει η χώρα την Τετάρτη και την Πέμπτη λόγω της 48ωρης απεργίας των εργαζομένων, ενώ η ταλαιπωρία θα συνεχιστεί και για το επιβατικό κοινό της πρωτεύουσας. Την Τετάρτη τα λεωφορεία θα κινηθούν μόνο από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ σήμερα θα αποφασιστούν οι ώρες λειτουργίας στα υπόλοιπα μέσα. Αφαντα από τους αθηναϊκούς δρόμους θα είναι, πάντως, όλα τα δημόσια μέσα την Πέμπτη, λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων.
  • Σε πορεία σύγκρουσης τα συνδικάτα
«Παραλύει» δημόσιος και ιδιωτικός τομέας αυτήν την εβδομάδα από το μπαράζ κινητοποιήσεων. Επί ποδός πολέμου βρίσκεται το συνδικαλιστικό κίνημα, με τη ΓΣΕΕ και το ΕΚΑ να πραγματοποιούν αύριο τρίωρη παναττική στάση εργασίας, ενώ 24ωρη απεργία κάνουν οι τραπεζικοί υπάλληλοι.

Την Τετάρτη θα «παραλύσει» όλη η χώρα λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ με τη συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων, εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, τραπεζικών υπαλλήλων, εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και δημοσιογράφων. Η απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα γίνει στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Αρεως, ενώ χωριστή συγκέντρωση την ίδια ώρα στην Ομόνοια θα κάνει το ΠΑΜΕ.
  • Σε δύο μέτωπα η «μάχη» για τους τραπεζικούς
Συγκέντρωση στο Σύνταγμα θα πραγματοποιήσει αύριο στη μία το μεσημέρι η ΟΤΟΕ.  Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προχωρούν οι τραπεζικοί υπάλληλοι, οι οποίοι προχωρούν αύριο και μεθαύριο σε 48ωρη απεργία. Τον χορό των κινητοποιήσεων ανοίγουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Αγροτική, οι οποίοι ξεκινούν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

Αύριο η ΟΤΟΕ προχωρά σε συγκέντρωση στη μία το μεσημέρι στο Σύνταγμα, ενώ στις 12.30 θα γίνει προσυγκέντρωση στην Αγροτική Τράπεζα (στην Πανεπιστημίου). Την Τετάρτη η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζομένους να δώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Αρεως. Η συνδικαλιστική ηγεσία των τραπεζικών υπαλλήλων επισημαίνει πως η «μάχη» θα δοθεί σε δύο μέτωπα:
  • Για τη θωράκιση της κλαδικής σύμβασης και τη μη υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων
  • Για την προστασία των κανονισμών προσωπικού και των εργασιακών σχέσεων, που απειλούνται με βάση όσα προβλέπονται στο αναθεωρημένο μνημόνιο.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις ο πρόεδρος των εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα Κώστας Αμούτζιας σημειώνει πως «τόσο με το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή όσο και με τα μέτρα που προβλέπονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο η τράπεζα οδηγείται στη συρρίκνωση. Ταυτόχρονα, χωρίς λόγο και αιτία μειώνεται το εισόδημα των εργαζομένων όχι κατά 10% που λέει η κυβέρνηση, αλλά πολύ περισσότερο, και μάλιστα θίγονται ακόμα και οι χαμηλόμισθοι».
  • Οι κινητοποιήσεις αυτή την εβδομάδα
ΔΕΥΤΕΡΑ: 24ωρη απεργία των εργαζομένων στην Αγροτική, στάση εργασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τον Προαστιακό από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.
ΤΡΙΤΗ: 24ωρη απεργία στις τράπεζες και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στάσεις εργασίας στον ΟΣΕ (06.00-09.00, 12.00-17.00, 21.00-00.00), παναττική στάση εργασίας ΓΣΕΕ και ΕΚΑ από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι.
ΤΕΤΑΡΤΗ: Απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Ακινητοποιημένα αεροπλάνα και συρμοί του ΟΣΕ. Στάσεις εργασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Θα κινηθούν σίγουρα τα λεωφορεία από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.
ΠΕΜΠΤΗ: 24ωρη απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τον ΟΣΕ.
  • ΠΟΑΣΥ: Ενστολη διαμαρτυρία στην Παλαιά Βουλή
Σε ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Παλαιά Βουλή καλούν αύριο το απόγευμα τους συναδέλφους τους οι συνδικαλιστικές ομοσπονδίες και ενώσεις των αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών, ως απάντηση στη «βίαιη ανατροπή θεσμικών και οικονομικών κατακτήσεων», όπως αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση.

«Τα όνειρά μας για σύγχρονες υπηρεσίες ασφαλείας κατακρημνίζονται καθημερινά και η οργή των ενστόλων συναντάται πλέον στον δρόμο, με την αγανάκτηση και τον θυμό εκατομμυρίων συμπολιτών μας» τονίζουν. Την περασμένη Παρασκευή, αντιπροσωπείες από τις Ομοσπονδίες των αστυνομικών συναντήθηκαν με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Καχριμάκη, προκειμένου να τον ενημερώσουν για τα προβλήματα που απασχολούν τον οργανισμό της ΕΛ.ΑΣ.

No comments: