Thursday, May 19, 2011

Επιτροπή πολιτών: Προς νέα προσφυγή στο ΣτΕ για τον Ελαιώνα

Νέα προσφυγή στο ΣτΕ προαναγγέλλει η επιτροπή πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα, η οποία είχε αντιρρήσεις και για τις αρχικές ρυθμίσεις της διπλής ανάπλασης του 2006. Με αφορμή την τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος, εξέδωσε χθες ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «βωβή» ρύθμιση και ζητεί τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στη μόνη μεγάλη αδόμητη έκταση της δυτικής Αθήνας. 

«Η νέα ρύθμιση περικόπτει το μέγεθος των κτιρίων, όμως το αποτέλεσμα πρακτικά είναι το ίδιο», αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Γίνεται αποκλειστικά και μόνο για να ωφεληθεί ο επιχειρηματίας του μεγάλου εμπορικού κέντρου και να ανοίξει ο δρόμος στα μεγάλα διαπλεκόμενα συμφέροντα».

Η επιτροπή επικαλείται την υπ' αριθμό 3059/2009 απόφαση του ΣτΕ σχετικά με το πολυλειτουργικό δημοτικό κτίριο των 42.500 τετραγωνικών, που έχει καταργηθεί με τη νέα ρύθμιση, αλλά και το εμπορικό συγκρότημα των 69.000 τετραγωνικών, που απλώς «ψαλιδίστηκε», για τα οποία το συνταγματικό δικαστήριο θεωρεί ότι οι χρήσεις τους δεν είναι συμπληρωματικές των αθλητικών εγκαταστάσεων, συνεπάγονται μείωση των κοινόχρηστων χώρων και είναι αντίθετες προς το Σύνταγμα. Ειδικά για το εμπορικό κέντρο η επιτροπή αναφέρει ότι παραβλέπονται οι αρνητικές συνέπειες από περιβαλλοντική και κυκλοφοριακή σκοπιά, ενώ σημαντικές θα είναι και οι οικονομικές επιπτώσεις, αφού θα οδηγηθούν σε μαρασμό οι μικρές επιχειρήσεις στη γύρω περιοχή. 

Με βάση το διάταγμα του 1995 για τον Ελαιώνα, ο συντελεστής δόμησης είναι 0,1 και η κάλυψη 0,05. Με αυτά τα δεδομένα, η επιτροπή υπολογίζει ότι στην έκταση των 247,5 στρεμμάτων, από την οποία τα 14 στρέμματα είναι το ρέμα Προφήτη Δανιήλ, το κοινόχρηστο πράσινο πρέπει να καλύπτει 235,8 στρέμματα. Η νέα ρύθμιση αυξάνει τους ακάλυπτους χώρους κατά 30,6 στρέμματα και τους ανεβάζει στα 189,5 αλλά εξακολουθεί να υπάρχει έλλειμμα πρασίνου της τάξης των 46 στρεμμάτων. 

Η επιτροπή προτείνει να ακυρωθούν τα σχέδια και να ξεκινήσει αμέσως η δημιουργία πάρκου 60 στρεμμάτων ανατολικά του ρέματος, με κατάργηση της οδού Προφήτη Δανιήλ και διάνοιξη της Δημαράκη, που θα αναδειχθεί σε κύρια συνδετήριο οδό. 

Το κόστος των έργων υπολογίζεται σε 3 εκατ. ευρώ. Ζητεί επίσης να απαλλοτριωθεί ο χώρος που προορίζεται για εμπορικό κέντρο και να αξιοποιηθεί το προβλεπόμενο γκαράζ. 

Η επιτροπή έχει αντιρρήσεις και για το προβλεπόμενο υπόγειο πάρκινγκ των 700 θέσεων που προβλέπεται στο χώρο των σημερινών εγκαταστάσεων του ΠΑΟ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και διατυπώνει το ερώτημα: «Για ποιο πάρκο μιλάμε πάνω από πάρκινγκ;»

No comments: