Thursday, May 19, 2011

Ανοίγει δρόμο στην καύση απορριμμάτων

  • ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ
Νέο εθνικό σχεδιασμό για τα σκουπίδια, που θα ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2012, προανήγγειλε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος στην ημερίδα για το νέο κοινοτικό πλαίσιο για τα απορρίμματα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι διατηρούνται οι χωροθετήσεις του 2003. 

Θα στοχεύει στην πρόληψη παραγωγής αποβλήτων, παραδέχτηκε όμως ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς αλλαγή του καταναλωτικού και κοινωνικού μοντέλου, χωρίς την ουσιαστική στροφή στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των βασικών υλικών.

Το πρώτο βήμα θα γίνει από τον τουριστικό τομέα, με έμφαση τα ξενοδοχεία και τους χώρους εστίασης, ενώ θα ακολουθήσουν η μεταλλευτική δραστηριότητα, η βιομηχανία τροφίμων και η γεωργία. Ανακοίνωσε την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος κομποστοποίησης προεπιλεγμένου οργανικού υλικού από σκουπίδια σε διάφορες περιοχές της χώρας.


Στόχος είναι ώς το 2015 να αξιοποιείται τουλάχιστον το 5% των βιοαποβλήτων, με προοπτική να φτάσουν το 15% ώς το 2020. Η Τίνα Μπιρμπίλη ενημέρωσε ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου που θα ενσωματώνει τη νέα οδηγία για τα απορρίμματα, η οποία έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ώς τον περασμένο Δεκέμβριο. «Ο συνδυασμός όλων των γνωστών και δοκιμασμένων τεχνολογιών μπορεί να βρει εφαρμογή στην Ελλάδα», τόνισε, ανοίγοντας ουσιαστικά το κεφάλαιο «καύση».

«Η Ελλάδα απέχει πολύ από το επιθυμητό», επισήμανε ο Χούλιο Γκαρσία Μούργκες, επικεφαλής του τμήματος απορριμμάτων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Κομισιόν. Ανέφερε ότι το 2009 το ποσοστό ανακύκλωσης στη χώρα μας ήταν 19%, όταν ο κοινοτικός στόχος ήταν 50%. Τόνισε ότι ώς το 2020 θα πρέπει να αξιοποιείται το 50% των ανακυκλωμένων οικιακών απορριμμάτων και το 7% των κατασκευαστικών αποβλήτων (μπάζα). Παραδέχθηκε ότι σε εποχές οικονομικής κρίσης δεν είναι εύκολο γιά την Ελλάδα να αναβαθμίσει τις υποδομές διαχείρισης των σκουπιδιών. Εκανε όμως λόγο για επωφελή οικονομική επένδυση, που εξασφαλίζει πολλές θέσεις εργασίας, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της καύσης και είπε χαρακτηριστικά: «Παρακαλώ, μη θάβετε τα σκουπίδα. Είναι πηγή ενέργειας».

«Χρειάζεστε υποδομές», παρατήρησε ο Χέρμαν Κόλερ, διεθυντικό στέλεχος της Ενωσης Εταιρειών Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, που καλύπτει 17 χώρες. Τάχθηκε υπέρ της ανακύκλωσης και ανέφερε ότι το 1990 κατέληγαν στα σκουπίδια 60.000 τόνοι γυαλιού και 200.000 τόνοι πλαστικού, έναντι 20.000 και 10.000 τόνων το 2009. Το κόστος καύσης είναι υψηλό παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος της Ολλανδίας και τόνισε ότι εισπράττεται φόρος σκουπιδιών, που φτάνει τα 250 ευρώ το χρόνο για τετραμελή οικογένεια. Η χώρα του, με 16,5 εκατ. κατοίκους και ετήσια παραγωγή σκουπιδιών 430 εκ. τόνους, έχει μειώσει τα τελευταία χρόνια από 60 σε 22 τους χώρους ταφής και ανακυκλώνει το 52% των οικιακών απορριμμάτων. *

No comments: