Sunday, June 5, 2011

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με 106 δράσεις σε όλη την Ελλάδα

Δεκατρείς Περιφέρειες, 73 Δήμοι, 60 φορείς, προγραμματίζουν, μέχρι στιγμής, 106 δράσεις καθαρισμού παραλιών, δασών, πάρκων και γειτονιών σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, την Κυριακή 5 Ιουνίου. 


Μεταξύ άλλων,  θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός στις παραλίες του Δήμου και στην Λίμνη Βόλβη στον Νομό Θεσσαλονίκης, καθαρισμός και αποψίλωση αλσών, περιαστικών δασών και χώρων πολιτισμού στα όρια της πόλης του Ρέθυμνου, καθαρισμός στην παραλία Αλυκές στη Μύλο, καθαρισμός στις παραλίες Αμμόγλωσσα, Ακτή Σκανδάρη και Λάμπη στην Κω, καθαρισμός της παραλίας Καλάμια στην Κόρινθο, καθαρισμός του Πλατανόδασους Μεξιατών στο Δήμο Λαμιέων, καθαρισμός του πάρκου του Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου στην πόλη της Κοζάνης με συμμετοχή των μαθητών του 6ου Δημοτικού Σχολείου Κοζάνης, καθαριότητα στους κοινόχρηστους χώρους, το δασάκι και τις παιδικές χαρές στο Δήμο Ορεστίδος, καθαρισμός της πόλης των Ιωαννίνων και της παραλίμνιας περιοχής, καθαρισμός και δενδροφύτευση σε δημόσια αναδασωτέα έκταση στην περιοχή Κανάκια της Λίμνης Πλαστήρα του Δήμου Μουζακίου, καθαρισμός της παραλίας ΕΟΤ έως το Κρυονέρι στη Ζάκυνθο, καθαρισμός του Υμηττού στην περιοχή πίσω από το Δημόκριτο, καθαρισμός στην περιοχή Μετόχι της Πάρνηθας, καθαρισμός στη Λ. Σχιστού και στους δασικούς δρόμους που ανεβαίνουν στο Όρος Αιγάλεω, παρόδιος καθαρισμός της Λ. Αθηνών (μέχρι και 10 μ μέσα) από το ύψος του ΨΝΑ και προς την κατεύθυνση της Κορίνθου, καθαρισμός της παραθαλάσσιας περιοχής του Σχινιά, καθαρισμός στο Άλσος Συγγρού, καθαρισμός και αποψίλωση του Πάρκου Τρίτση στη θέση Πύργος Βασσιλίσης, καθαρισμός των σημάτων του ΚΟΚ και των σημάτων στις στάσεις των μέσων του ΟΑΣΑ στην Καλλιθέα, απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων από την Περιφέρεια Αττικής, αντικατάσταση φωτισμού στην οδό Κεραμικού από το Δήμο Αθηναίων.
 
Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιηθεί πλήθος εκδηλώσεων, όπως μπροστά από το Λευκό Πύργο μικροί και μεγάλοι θα μπορούν από το πρωί να ενημερώνονται για τους φυσικούς θησαυρούς της Κεντρικής Μακεδονίας, να παίξουν περιβαλλοντικά παιχνίδια, να ενημερωθούν για δράσεις ανακύκλωσης και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το απόγευμα θα ακολουθήσει το Green Party 2011, ενός νέου οικολογικού θεσμού που δημιουργεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης.Θα πραγματοποιηθούν 36 εικαστικές παρεμβάσεις στην πρόσοψη του κτηρίου της ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη, καθώς και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στο πρώην Στρατόπεδο Παπαλουκά στις Σέρρες.
 
Συνολικά ο αριθμός των δράσεων ανά περιφέρεια είναι ο ακόλουθος:
 
* Ανατολική Μακεδονία & Θράκη: 4
* Αττική: 40
* Βόρειο Αιγαίο: 6
* Δυτική Ελλάδα: 7
* Δυτική Μακεδονία: 10
* Ήπειρος: 2
* Θεσσαλία: 10
* Ιόνια Νησιά: 2
* Κεντρική Μακεδονία: 8
* Κρήτη: 4
* Νότιο Αιγαίο: 7
* Πελοπόννησος: 4
* Στερεά Ελλάδα: 3

ΥΠΕΚΑ: Καθαρίζουμε τους βυθούς μας

 

Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στο πλαίσιο των δράσεων για τον καθαρισμό παραλιών, δασών, πάρκων και γειτονιών σε όλη την Ελλάδα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας αγκαλιάζει και διοργανώνει για πρώτη φορά μια αντίστοιχη δράση για τους καθαρισμούς των βυθών, επισημαίνοντας έτσι όχι μόνο τη σημασία της προστασίας τους, αλλά και αναγνωρίζοντας την πολύτιμη προσφορά των αυτοδυτών στη φύλαξη και προστασία του υποθαλάσσιου περιβάλλοντός μας.
 
Το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με τις Σχολές Κατάδυσης όλης της χώρας δίνει ραντεβού για την καταδυτική «βουτιά» εθελοντικής δράσης την Κυριακή 5 Ιουνίου, στις 12:00 μμ στον Άλιμο, στην παραλία δίπλα στις πρώην εγκαταστάσεις του κέντρου «Φαντασία».
 
Το αστικό θαλάσσιο μέτωπο του Αλίμου επιλέχτηκε καθώς είναι επιβαρυμένο περιβαλλοντικά, είναι εύκολα προσβάσιμο ακόμα και με τραμ, ενώ αποτελεί τμήμα του σχεδίου ανάπλασης αστικών θαλάσσιων μετώπων για την Αττική. Το έργο έχει ξεκινήσει πριν ένα χρόνο, με την κατεδάφιση του εγκαταλειμμένου κέντρου «Φαντασία». Τώρα εξελίσσονται σε αυτό οι εργασίες ανάπλασης για την άμεση απόδοση μιας ελεύθερης ποιοτικής παραλίας στους Αθηναίους.

...Και ποδηλατικός γύρος στην Αθήνα την Κυριακή

 

Ποδηλατικός γύρος στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Ιουνίου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.
 
Η ποδηλατική διαδρομή θα ξεκινήσει από το Πάρκο Ελευθερίας στο Μέγαρο Μουσικής και θα καταλήξει στη θάλασσα του Φαλήρου. Η σηματοδοτημένη με κώνους διαδρομή θα παραμείνει στην αποκλειστική διάθεση των ποδηλάτων για έξι ώρες, από τις 11:00 έως τις 18:00.
 
Ο ποδηλατικός γύρος γίνεται με την υποστήριξη των Υπουργείων Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, και της Αττικό Μετρό Α.Ε. και την έναρξη της θα κάνει η Εθνική Ομάδα Ποδηλασίας.
 
Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί είναι η εξής:
 
11:00 – 15:00
 
Βασ. Σοφίας (Μέγαρο Μουσικής) – Βασιλέως Κωνσταντίνου – Βασιλίσσης Όλγας – Βασιλίσσης Αμαλίας – Λεωφόρος Συγγρού – παράδρομος Συγγρού – Εσπλανάδα – Πλατεία Νερού (Φάληρο).
 
15:00-18:00
 
Πλατεία Νερού (Φάληρο) – Εσπλανάδα – υπόγεια διάβαση Λεωφ. Συγγρού -παράδρομος Λεωφ. Συγγρού – Μετρό Φιξ
 
Τα ποδήλατα θα κυκλοφορούν ελεύθερα στο μετρό και στο τμήμα της διαδρομής, όπου υπάρχουν λεωφορειολωρίδες θα δοκιμαστεί η αρμονική συνύπαρξη των ποδηλάτων με τα λεωφορεία.

No comments: