Sunday, June 5, 2011

Σε «πράσινο» μονοπάτι η Ευρώπη

  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Αναπλάσεις στα αστικά κέντρα με τη δημιουργία χώρων πρασίνου και αναψυχής περιλαμβάνει η νέα στρατηγική για βιώσιμες και ανθρώπινες πόλεις. "Σωτήριο για την Αθήνα" χαρακτηρίζουν το σχέδιο οι περιβαλλοντολόγοι

Σε «πράσινο» μονοπάτι η Ευρώπη
Μια νέα περιβαλλοντική στρατηγική διαμορφώνεται αυτή την περίοδο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόκειται για τις "πράσινες υποδομές", βασικός πυλώνας των οποίων είναι η δημιουργία βιώσιμων και ανθρώπινων πόλεων. Η πολιτική των "πράσινων" υποδομών θα αποτελέσει τη συνέχεια και τη συμπλήρωση του δικτύου "Natura 2000", που αποτέλεσε την κεντρική περιβαλλοντική πολιτική της Ενωσης την προηγούμενη δεκαετία. Ειδική αναφορά στους νέους σχεδιασμούς κάνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος στην έκθεση που συνέταξε για την κατάσταση και τις προοπτικές του περιβάλλοντος στην Ευρώπη, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα.

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, αύριο, δίνει την καλύτερη ευκαιρία να παρουσιαστούν εδώ μερικά βασικά σημεία:
Οι αναπλάσεις των αστικών κέντρων αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα στη νέα στρατηγική και συνδέονται με τη δημιουργία πολυλειτουργικών χώρων πρασίνου, οι οποίοι θα συγκροτούν ένα "πράσινο δίκτυο" μέσα στις πόλεις.
Είναι χαρακτηριστικό πως η δημιουργία "φυσικού περιβάλλοντος" μέσα στις αστικές περιοχές αναφέρεται ως μία από τις βασικές περιβαλλοντικές προοπτικές στην έκθεση του ΕΟΠ. "Ενα πολυλειτουργικό δίκτυο αστικών χώρων πρασίνου εξασφαλίζει πολλαπλά περιβαλλοντικά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, όπως θέσεις εργασίας, διατήρηση των οικοτόπων, βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα και ευκαιρίες αναψυχής" τονίζεται.

Σε «πράσινο» μονοπάτι η Ευρώπη

"Πρόκειται ουσιαστικά για την είσοδο της φύσης μέσα στην πόλη" επισημαίνει στο "Εθνος" η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ) Χριστίνα Θεοχάρη. Πιστεύει πως η νέα ευρωπαϊκή πολιτική θα είναι σωτήρια για την Αθήνα, καθώς θα συμβάλει καθοριστικά στα σχέδια αναζωογόνησης του κέντρου της πόλης που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Τα δίκτυα πρασίνου μπορούν να αποτελούνται από πάρκα, αλσύλλια, πλατείες, φυτεμένους διαδρόμους μεταξύ κατοικημένων περιοχών και δρόμων.
  • Χλωροπανίδα
Οπως τονίζεται στην έκθεση, η επαφή των ανθρώπων με τη χλωροπανίδα μέσα στις πόλεις είναι το καλύτερο "φάρμακο" για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρύπανσης, θορύβου, αλλά και των ασθενειών που προκαλεί η περιβαλλοντική υποβάθμιση. Αλλωστε, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ανθρώπινη υγεία αναμένεται να αποτελέσουν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.
Δίκτυα πρασίνου προβλέπεται να συγκροτούνται και στον εξωαστικό χώρο. Μπορούν να συνδέουν τις περιοχές "Natura", καθώς επίσης οικοτόπους, δάση, ακτές.
Μπορούν ακόμα να συνδέουν τις ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ τους. Στους κόλπους της ΕΕ έχει ήδη αναπτυχθεί η πρωτοβουλία της "Πράσινης Ζώνης", που θα συνδέσει τη θάλασσα του Μπάρεντς με τη Μαύρη Θάλασσα και η οποία θα ξεκινά από τις σκανδιναβικές χώρες και θα καταλήγει στα Βαλκάνια και στη χώρα μας.
  • ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • Εξι κινήσεις για την προστασία της βιοποικιλότητας
Την επανεκκίνηση της πολιτικής προστασίας της βιοποικιλότητας επιχείρησε τον περασμένο Μάιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύστερα από τη διαπίστωση πως ο περιβαλλοντικός στόχος για τη μείωση της απώλειας της βιοποικιλότητας δεν επετεύχθη. Η δημιουργία των πράσινων υποδομών εντάσσεται ακριβώς στην προσπάθεια αυτή. Η ΕΕ υιοθέτησε 6 βασικές προτεραιότητες με χρονικό ορίζοντα το 2020 και στόχο:
  • Την πλήρη εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία της ορνιθοπανίδας και των οικοτόπων.
  • Τη διατήρηση και τη βελτίωση των οικοσυστημάτων. Θα επιδιωχθεί η αποκατάσταση τουλάχιστον του 15% των περιοχών που έχουν υποστεί καταστροφές.
  • Τη συμβολή της γεωργίας και της δασοκομίας στη βελτίωση της βιοποικιλότητας.
  • Τη διασφάλιση της βιώσιμης χρήσης των πόρων αλιείας.
  • Την αντιμετώπιση της εισβολής των ξένων ειδών στους οικοτόπους, τα οποία ήδη απειλούν το 22% των ιθαγενών ειδών της ΕΕ.
  • Την ενίσχυση της συμβολής της ΕΕ στην παγκόσμια δράση για την αποτροπή της απώλειας της βιοποικιλότητας.
Σημειώνεται πως στις 2 Μαΐου 2011, με κοινή τους δήλωση, 17 υπουργοί Περιβάλλοντος της Ενωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελληνίδα υπουργός
Τίνα Μπιρμπίλη, ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει ηγετικό ρόλο ώστε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η διεθνής κοινότητα στη διάσκεψη της Ναγκόγια για την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ξεναγήσεις και ποδηλατοδρομία
Ανοιξαν από χθες οι πόρτες μουσείων, βιβλιοπωλείων, κέντρων πολιτισμού στα παιδιά με εκδηλώσεις που θα τους ενημερώσουν και θα τους ευαισθητοποιήσουν για την ανάγκη προστασίας του Περιβάλλοντος.
Στις 11 το πρωί αύριο, ξεκινά από το Μέγαρο Μουσικής μεγάλη ποδηλατοδρομία προς το Φάληρο. Η διαδρομή θα οριοθετείται με κώνους και για έξι ώρες θα είναι στην αποκλειστική διάθεση των ποδηλάτων. Επίσης στον Αλιμο, στην παραλία δίπλα στην πρώην "Φαντασία", θα μαζευτούν όσοι εθελοντές δύτες επιθυμούν να συμμετέχουν στον καθαρισμό του βυθού. Παράλληλα, σε δήμους και γειτονιές οργανώνονται εκδηλώσεις καθαρισμού από τους τοπικούς φορείς.
ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ
Οικολογικό μήνυμα
Τη συμβολή όλων των ανθρώπων στην προστασία της φύσης ζητεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος. Ο Προκαθήμενος αποδίδει επίσης την οικονομική κρίση στην άφρονα και ασύνετη διαχείριση του φυσικού πλούτου και καλεί όλους να αλλάξουν τρόπο χρήσης των υλικών αγαθών. "Το μήνυμα της Εκκλησίας για μετάνοια, στην εποχή μας, αποκτά και οικολογική σημασία" αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος.
  • Μανίνα Νικολοπούλου, ΕΘΝΟΣ, 4/6/2011

No comments: