Sunday, June 5, 2011

Στοπ στην αλόγιστη χρήση του όρου "οικολογικό"

  • ΕΤΟΙΜΗ Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Τον καθορισμό προϋποθέσεων για τη χρήση του όρου "οικολογικό" σε πλαστικά προϊόντα και συσκευασίες προωθεί το υπουργείο Εργασίας, ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη για επιβολή διοικητικών κυρώσεων στις επιχειρήσεις που θα εντοπίζονται να παρανομούν

Αλλάζουν οι προϋποθέσεις για τη χρήση του σήματος  οικολογικό  σε αντικείμενα και συσκευασίες
Αλλάζουν οι προϋποθέσεις για τη χρήση του σήματος "οικολογικό" σε αντικείμενα και συσκευασίες
Τον καθορισμό προϋποθέσεων για τη χρήση του όρου "οικολογικό" σε πλαστικά προϊόντα και συσκευασίες προωθεί το υπουργείο Εργασίας, ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη για επιβολή διοικητικών κυρώσεων στις επιχειρήσεις που θα εντοπίζονται να παρανομούν.
Ηδη, με πρωτοβουλία του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλη Κεγκέρογλου, συντάχθηκε η κοινή υπουργική απόφαση, ύστερα από εισήγηση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, για τον καθορισμό προϋποθέσεων για τη χρήση περιβαλλοντικών ισχυρισμών σε πλαστικά αντικείμενα και συσκευασίες.


Βασικός στόχος της προωθούμενης υπουργικής απόφασης είναι η προστασία των καταναλωτών από παραπλανητικούς, ανακριβείς ή ψευδείς περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς, που έχουν ως αποτέλεσμα να χάνουν οι καταναλωτές την εμπιστοσύνη τους σε οποιοδήποτε περιβαλλοντικό ισχυρισμό.
Παράλληλα, διασφαλίζεται ο θεμιτός και υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων.

Η υπουργική απόφαση θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και αναρτηθεί στο διαδίκτυο, στην διεύθυνση www.opengov.gr, εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Πιο συγκεκριμένα, με την υπογραφή της απόφασης αναμένεται να:

  • Απαγορευτεί η χρήση ισχυρισμών που υποδηλώνουν γενικά περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα ως αόριστοι και παραπλανητικοί.
  • Υπάρχει σαφής καθορισμός προϋποθέσεων σχετικά με τη χρήση του όρου "οικολογικού" (βάσει του άρθρου 62 της από 07/2009 Αγορανομικής Διάταξης).
  • Καταστεί υποχρεωτική η αναγραφή επί των προϊόντων, κατά το στάδιο της διάθεσης στον τελικό καταναλωτή, μεταξύ των άλλων, των στοιχείων του υπεύθυνου διάθεσης καθώς και της χώρας παραγωγής, εφόσον δεν πρόκειται περί προϊόντων της ΕΕ.
  • Καταστεί υποχρεωτική η αναγραφή σύστασης προς τους καταναλωτές "μην εγκαταλείπεται τα πλαστικά στη φύση" ή άλλης παρεμφερούς, σε περίπτωση χρήσης σε πλαστικό αντικείμενο ή συσκευασία ισχυρισμών που υποδηλώνουν διάσπαση, βιοαποικοδόμηση ή/και κομποστοποίηση.
  • Απαιτείται συμμόρφωση των βιοπλαστικών που διατίθενται στην ελληνική αγορά με τα ισχύοντα αντίστοιχα ΕΛΟΤ ΕΝ πρότυπα για κομποστοποιήσιμες συσκευασίες και αντικείμενα, προκειμένου αυτά να φέρουν την ένδειξη "κατάλληλο για λιπασματοποίηση / κομποστοποίηση".
  • Καθοριστούν σαφώς οι υποχρεώσεις για τους οικονομικούς φορείς που επικαλούνται περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς σε σχέση με τη διασπασιμότητα πλαστικών (τήρηση τεχνικού φακέλου, μέριμνα για την παραγωγή και εμπορία προϊόντων σύμφωνων με τις διατάξεις της ΚΥΑ).
  • Καθοριστούν οι διαδικασίες ελέγχου και λήψης μέτρων κατά την εποπτεία της αγοράς και κατά τους ελέγχους στα σημεία εισόδου, με συνεργασία των υπηρεσιών του Γενικού Χημείου του Κράτους που υποστηρίζουν τα τελωνεία με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή για τα προϊόντα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της ΚΥΑ και πρόκειται να τεθούν σε ελεύθερη κυκλοφορία.
  • Συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων με καθορισμένο έργο και τρόπο λειτουργίας.
  • Επιβληθεί διοικητική κύρωση με βάση τις διατάξεις του ν. 2251/94 περί προστασίας του καταναλωτή.

No comments: