Saturday, July 28, 2012

Κατάργηση φορέων και έλλειψη κονδυλίων «σκοτώνουν» τους φοίνικες της Αθήνας

ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΠΟ ΚΑΙ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ
Οι διοικητικές αλλαγές και η έλλειψη ρευστότητας απειλούν άμεσα με εξαφάνιση τους 1.500 φοίνικες στα πάρκα και τους άλλους κοινόχρηστους χώρους της πρωτεύουσας.
Κατάργηση φορέων και έλλειψη κονδυλίων «σκοτώνουν» τους φοίνικες της Αθήνας
Στον Εθνικό Κήπο με τα ιστορικά δέντρα, τα πρώτα από τα οποία άρχισαν να φυτεύονται το 1839, την εποχή της βασίλισσας Αμαλίας, ξεράθηκαν και αφαιρέθηκαν. Περίπου 15 φοίνικες εκριζώθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια. Ο αριθμός αυτός θεωρείται από τους ειδικούς αρκετά μικρός, εξαιτίας της έγκαιρης εφαρμογής προγράμματος του δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για την αντιμετώπιση του κόκκινου σκαθαριού το 2010. Ερευνητικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του κόκκινου σκαθαριού θα εφαρμόσει σύντομα για δεύτερη χρονιά ο δήμος Αθηναίων και πάλι σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.
«Ο Εθνικός Κήπος καταργήθηκε ως νομικό πρόσωπο και υπήρξε κενό δύο μηνών στην αντιμετώπιση του προβλήματος για το 2012, ωστόσο εάν ξεκινήσει έγκαιρα η εφαρμογή του προγράμματος, οι υπόλοιποι φοίνικες θα διασωθούν» υπογραμμίζει ο Δημήτρης Κοντοδήμας, πρόεδρος της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος και υπεύθυνος του έργου από την πλευρά του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.
Αντίθετα, όπως λέει ο κ. Κοντοδήμας, στο Πεδίο του Άρεως που ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Αττικής, οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις απέβησαν μοιραίες για 30 φοίνικες. «Το αντίστοιχο πρόγραμμα έπρεπε να αρχίσει τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά ξεκίνησε μόλις πριν από ένα μήνα. Η εφαρμογή του προγράμματος το φθινόπωρο είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την αντιμετώπιση του κόκκινου σκαθαριού και στην περίπτωση του Πεδίου του Άρεως υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις» λέει.
Ο ίδιος προσθέτει ότι «στην αντιμετώπιση του κόκκινου σκαθαριού πρέπει να τηρούνται σχολαστικά δύο κανόνες. Ο πρώτος είναι να μην περνάει καιρός χωρίς επέμβαση και ο δεύτερος να υπάρχει πλήρης εξοπλισμός, κυρίως ένα καλαθοφόρο όχημα, για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν έχουμε ούτε εξοπλισμό ούτε επαρκές προσωπικό για τη φροντίδα του πρασίνου».
  • Ιστορικά δέντρα θα σώζονταν με ελάχιστα κεφάλαια
Το πρόγραμμα αντιμετώπισης του κόκκινου σκαθαριού που θα εφαρμόσει ο δήμος Αθηναίων αφορά τη συνέχιση του ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης του σοβαρού αυτού εχθρού των φοινικοειδών στον Εθνικό Κήπο.

Φέτος, το πρόγραμμα θα επεκταθεί και σε περίπου 100 ιστορικούς φοίνικες του δήμου Αθηναίων (Παλαιά Αγορά, πλατεία Συντάγματος, Παλαιά Βουλή, Πανεπιστημίου, Βιβλιοθήκη, Πνευματικό Κέντρο, πλατεία Ομόνοιας, πλατεία Κοτζιά, Στύλοι Ολυμπίου Διός, Άλσος Θησείου, Παναθηναϊκό Στάδιο και άλλα σημεία της Αθήνας).
Οι φοίνικες στους κοινόχρηστους χώρους του δήμου Αθηναίων υπολογίζονται συνολικά σε περίπου 1.500, ενώ στον Εθνικό Κήπο υπάρχουν 434 φοινικοειδή. Από αυτούς υπολογίζεται ότι έχει καταστραφεί περίπου το 15%.
Το πρόγραμμα αναμένεται να αρχίσει μέσα στον Ιούλιο και θα διαρκέσει περίπου έξι μήνες. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 60.000 ευρώ.
  • Κάναμε «εισαγωγές» με το φονικό σκαθάρι
Το κόκκινο σκαθάρι (Rhynchophorus ferrugineus) θεωρείται σήμερα ο σημαντικότερος εχθρός των φοινικοειδών. Είναι έντομο ξυλοφάγο, που ζει και τρέφεται στον κορμό του φοίνικα και στις βάσεις των φύλλων και ο εντοπισμός του είναι πολύ δύσκολος. Η προσβολή ξεκινά από την κορυφή, όπου τα θηλυκά ωοτοκούν. Οι προνύμφες ανοίγουν στοές έως και ένα μέτρο κατά μήκος του κορμού, αλλά και κατά μήκος των βάσεων των φύλλων. Η προσβολή οδηγεί το φοινικοειδές στο θάνατο.

Πρόκειται για έντομο των τροπικών χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας. Από το 1985 επισημάνθηκε στις χώρες της αραβικής χερσονήσου και έκτοτε κατέστη σοβαρός εχθρός των φοινικοειδών σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Το 1992 επισημάνθηκε στην Αίγυπτο, από όπου μεταφέρθηκε με αθρόες εισαγωγές φοινικοειδών στην Ισπανία το 1993. Στην Κρήτη εντοπίσθηκε για πρώτη φορά το 2005 στην περιοχή της Χερσονήσου, λόγω των εισαγωγών προσβεβλημένων φοινικοειδών. Στη συνέχεια, εξαπλώθηκε σε όλη την Κρήτη, ενώ έναν χρόνο μετά εμφανίστηκε και στην Αττική, την Ηλεία, τη Ρόδο, τη Βοιωτία, την Εύβοια και αλλού.
Πηγή: ΑΠΕ

No comments: