Saturday, September 1, 2012

Ανω των 450.000 στρεμμάτων γης κάηκαν εφέτος


  • Η φετινή χρονιά μετράει μέχρι στιγμής περισσότερα από 450.000 στρέμματα καμένης γης στο σύνολο της χώρας.

Συνολικά 34.996 στρέμματα εκ των οποίων 20.201 στρέμματα εντός των ορίων προστατευόμενων περιοχών κάηκαν στην πυρκαγιά που σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2012 στη νοτιοανατολική Αττική.
Η WWF κάνει λόγο για μεγάλης έκτασης καταστροφή στην πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής, ενώ η αποκατάσταση της ζημιάς εξαρτάται τόσο από τη διατήρηση των περιοχών που περιβάλλουν την καμένη έκταση, αλλά και τα μέτρα προστασίας που θα ληφθούν στο μέλλον. Τμήμα της περιοχής που επλήγη από την πυρκαγιά ανήκει, σύμφωνα με τον απολογισμό στον οποίο έχει προχωρήσει η WWF, στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου ενώ δύο ακόμη περιοχές εντάσσονται στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000 (Ζώνη Ειδικής Προστασίας, Περιοχή Λεγρενών - Νησίδα Πατρόκλου και Ειδική Ζώνη Διατήρησης, Σούνιο - Νησίδα Πατρόκλου και Θαλάσσια Ζώνη). Την ίδια στιγμή ως «Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά» έχει χαρακτηριστεί από την International Bird Association η χερσόνησος της Λαυρεωτικής.

  • Τα πουλιά

Η παράκτια περιοχή Περιοχή Λεγρενών - Νησίδα Πατρόκλου φαίνεται ότι επλήγη περισσότερο από τη φωτιά, ενώ διαθέτει ένα τυπικό μεσογειακό τοπίο (φρύγανα, θαμώνες αειφύλλων πλατυφύλλων, θαμνότοποι, γεωργικές εκτάσεις, βραχώδεις εκτάσεις και οικισμοί). Η πυρκαγιά έπληξε τα πουλιά τα οποία επηρεάστηκαν από την προσωρινή, για ορισμένα είδη, απώλεια βιοτόπου τροφοληψίας, ενώ η οικιστική ανάπτυξη της περιοχής και οι προηγούμενες πυρκαγιές έχουν επιτείνει το πρόβλημα.

Οσον αφορά το ανάγλυφο της περιοχής παρατηρήθηκε ότι το μεγαλύτερο τμήμα της καμένης περιοχής (περίπου 33.000 στρέμματα) έχει κλίση εδάφους μικρότερης του 30%. Σύμφωνα με τη μελέτη της WWF επιτακτική κρίνεται η λήψη μέτρων που θα διαφυλάξει στο μέλλον την περιοχή, επιταχύνοντας τους ρυθμούς αποκατάστασης (όσο αυτό είναι δυνατόν) της οικολογικής καταστροφής που συντελέστηκε.

Μεταξύ αυτών είναι τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, η παρακολούθηση της πορείας της βλάστησης και δράσεις αποκατάστασης, η προστασία των άκαυτων νησίδων και της βλάστησης περιμετρικά των καμένων, η διαχείριση της θήρας και η παρακολούθηση των χρήσεων γης.

  • Πέρυσι

Συνολικά 450.000 στρέμματα καμένης γης στο σύνολο της χώρας αν συνυπολογιστούν οι πυρκαγιές στη Χίο, την Αρκαδία, τη Ρόδο κ.α. Συγκριτικά με το 2011, μέχρι στιγμής το 2012 έχει αποβεί χειρότερο, αφού μόνο το τρίμηνο του Ιουνίου - Ιουλίου και Αυγούστου, κάηκαν περισσότερα στρέμματα από ό,τι συνολικά το 2011.

Πέρυσι, σε ολόκληρη τη διάρκεια της χρονιάς κάηκαν συνολικά περίπου 350.000 στρέμματα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών (EFFIS).

No comments: