Saturday, September 1, 2012

Ιδιοκτήτες εξωτικών ζώων τα εγκαταλείπουν στη φύση


Της Ιφιγενειας Διαμαντη, Η Καθημερινή, 1/9/2012
Η άγνοια και το τι «επιβάλλει» η μόδα, και όχι τόσο η οικονομική κρίση καθεαυτή, ευθύνονται για τα ολοένα αυξανόμενα περιστατικά εγκατάλειψης εξωτικών ειδών στην ελληνική φύση. Από παπαγάλους και πιράνχας μέχρι την αμερικανική χελώνα του γλυκού νερού και πέστροφες, διάφορα είδη έχουν ήδη διαταράξει ή απειλούν να διαταράξουν την ισορροπία του ντόπιου ζωικού βασιλείου. Στον Εθνικό Κήπο, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» στο Ιλιον, αλλά και αλλού στην πόλη μπορεί να συναντήσει κανείς πλέον τον πράσινο, αλλά και τον γκριζοπράσινο παπαγάλο, λέει ο περιβαλλοντολόγος Κώστας Παπακωνσταντίνου, επί χρόνια πρόεδρος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας των Οικολόγων-Πράσινων. Το είδος έχει πλέον εγκλιματιστεί και έχει κατορθώσει και να αναπαραχθεί, ενώ επιβιώνει, όπως και άλλα είδη, λόγω των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών για την περιοχή. «Εχει τύχει να μας ειδοποιήσουν ότι, π.χ., επί δύο ημέρες παρατηρούν παπαγάλο στο απέναντι δένδρο της γειτονιάς τους» εξηγεί η Μαρία Γανωτή, αντιπρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της ΑΝΙΜΑ, του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής.
Ομως, «η παρουσία τους διαταράσσει την ισορροπία της πανίδας» συνεχίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Οι παπαγάλοι κλέβουν φαγητό από τις κουκουβάγιες, φερ’ ειπείν».

Η ασαφής νομοθεσία δυσχεραίνει το πρόβημα. «Δεν αναφέρεται υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να αγοράσει κάποιος ένα εξωτικό είδος και αν θα έχει τη δυνατότητα να το συντηρεί για μια λογική σειρά ετών ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα απελευθέρωσής του στην ελληνική ύπαιθρο», συνεχίζει η κ. Γανωτή. Πολλά είναι τα παραδείγματα ανθρώπων που αγόρασαν τις αμερικανικές νεροχελώνες του γλυκού νερού και κατόπιν τις εγκατέλειψαν.

Μικρές έχουν το μέγεθος αυγού, ωστόσο το μήκος τους μπορεί να φθάσει από 30 έως και 40 εκ. όταν μεγαλώσουν. «Τότε οι ιδιοκτήτες συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν πια να τις κρατήσουν σπίτι και τις αφήνουν στην ύπαιθρο. Ετσι, όμως, στη Γαλλία, π.χ., το είδος εκτόπισε την ευρωπαϊκή χελώνα» σύμφωνα με την κ. Γανωτή. Οι χελώνες αυτές είναι κοινό πλέον θέαμα στον Εθνικό Κήπο, αλλά και στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. «Το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι ιδιοκτήτες είναι να επιστρέψουν το όποιο ζώο στο κατάστημα pet shop από όπου το αγόρασαν» συμβουλεύει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Μέσα στο καλοκαίρι εντοπίστηκαν ακόμη και πιράνχας στον Εβρο, τα οποία πιθανολογείται ότι αφέθηκαν ελεύθερα από κάποιο ενυδρείο. Η έλλειψη παιδείας είναι βασικός παράγοντας για το φαινόμενο και «ίσως αν δινόταν βάρος εκεί, το πρόβλημα να περιοριζόταν. Γιατί άραγε να θέλει κάποιος ένα τέτοιο ζώο σπίτι του; Το ζήτημα είναι να εκπαιδευθεί ώστε να μην το επιθυμεί. Αλλωστε, το εμπόριο της άγριας ζωής προκαλεί στα ζώα ταλαιπωρία», καταλήγει η κ. Γανωτή.

No comments: