Monday, June 9, 2014

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με λιγοστές εκδηλώσεις. Πέρασε «στα ψιλά»

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος χθες, με λιγοστές εκδηλώσεις. 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΝΟΥΔΟΥ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 6/6/2014

Σε μετρημένες επίσημες δηλώσεις και ακόμα λιγότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις περιορίστηκε χθες ο εορτασμός της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, η οποία ουσιαστικά πέρασε απαρατήρητη. Αν και δεν αποτελεί παρά μία από τις δεκάδες παγκόσμιες ημέρες που γιορτάζονται -εντελώς τυπικά- στη διάρκεια του έτους, παλαιότερα λειτουργούσε έστω ως αφορμή για να θυμηθούμε πως τα οικολογικά ζητήματα δεν αφορούν μόνο μια μικρή μειοψηφία εκκεντρικών, ακτιβιστών και αργόσχολων.
Τα τελευταία χρόνια, η οικονομική κρίση και η έμφαση στην ανάγκη ανάκαμψης, ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων έχουν λειτουργήσει ως «άλλοθι» για την αγνόηση των περιβαλλοντικών προβλημάτων τόσο από την πολιτική ηγεσία όσο και από την ίδια την κοινωνία, σε μια χώρα που ούτως ή άλλως ουδέποτε ξεχώρισε για την ευσυνειδησία της όσον αφορά την προστασία του φυσικού της πλούτου. Ετσι, η πιο πρόσφατη ετήσια έκθεση του WWF για την περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα κάνει λόγο για «καταιγιστική υποβάθμιση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας» στο διάστημα 2012 με 2013, κυρίως μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης για μεγάλες τουριστικές επενδύσεις, τη νομιμοποίηση παράνομων κτισμάτων και την εισαγωγή περιβαλλοντικών διατάξεων σε μη συναφή νομοσχέδια. Σε ατομικό επίπεδο, μια μάλλον ξεχασμένη συνέπεια της κρίσης είναι πως κάνει τις φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές να μοιάζουν με πολυτέλεια. Στο μεταξύ, η στάθμη της θάλασσας εξακολουθεί να αυξάνεται, τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται συχνότερα και είδη ζωής εξαφανίζονται με γρήγορους ρυθμούς.

Μία από τις λιγοστές εορταστικές δράσεις της φετινής Ημέρας Περιβάλλοντος είναι το Παιδικό Οικολογικό Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου στη μαρίνα Φλοίσβου και θα περιλαμβάνει εργαστήρια, παιχνίδια, προβολές κ.ά. Αν και μικρό σε εμβέλεια, τουλάχιστον απευθύνεται στο κατάλληλο κοινό – γιατί, δυστυχώς ή ευτυχώς, η ελπίδα για πραγματική αλλαγή εναπόκειται στις νεότερες γενιές.

No comments: