Saturday, June 10, 2017

Άνοιγμα του τρίτου ματιού: Ισχυρές αρχαίες πρακτικές για την ενεργοποίηση της επίφυσης και την ανάπτυξη της συνείδησης

Η εξισορρόπηση και η ενεργοποίηση της επίφυσης αποτελεί θεμελιώδη πρακτική για την επέκταση της συνείδησης και την αποκατάσταση της υγείας και της ζωντάνιας του φυσικού σώματος.
Οι βασικές αρχές ενεργοποίησης της επίφυσης: Εξισορρόπηση του ενδοκρινικού συστήματος
Τόσο στη Κρανιοιερή εργασία όσο και στην Ταοϊστική πρακτική, το ενδοκρινικό σύστημα είναι μια κρίσιμη πύλη που ενώνει τη φυσική λειτουργία με την πνευματική εμπειρία.
Το ενδοκρινικό σύστημα περιλαμβάνει τους ακόλουθους αδένες: την υπόφυση, την επίφυση, τον υποθάλαμο, τον θυρεοειδή, τον παραθυρεοειδή, τα επινεφρίδια, το πάγκρεας και τις ωοθήκες / όρχεις.
Αυτοί οι αδένες χρησιμοποιούν ορμόνες (και όχι ηλεκτρικές παρορμήσεις που χρησιμοποιούνται από το νευρικό σύστημα) για την πραγματοποίηση αλλαγών στο σώμα μας, τα συναισθήματα, τη γνώση και την ενέργεια. Οι ορμόνες είναι χημικοί αγγελιοφόροι που κυκλοφορούν στο σώμα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και συντονίζουν τις κρίσιμες λειτουργίες του σώματος. Αυξάνουν ή μειώνουν τα νευρικά ερεθίσματα και μπορούν επίσης να δρουν ως νευροδιαβιβαστές.
Ο υποθάλαμος, η υπόφυση και οι επίφυλοι αδένες διαδραματίζουν ιδιαίτερα σημαντικούς ρόλους στην πνευματική εμπειρία και θα εξερευνηθούν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια στα τμήματα που ακολουθούν.

Η σχέση του υποθαλάμου / υπόφυσης

Με την πρόσβαση τόσο στο νευρικό όσο και στο ενδοκρινικό σύστημα, ο υποθάλαμος διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη σύνδεση των δύο και στην ενεργοποίηση του επιγονιδιακού αδένα. Είναι επίσης συνδεδεμένος με το μεταιχμιακό σύστημα, ένα κέντρο για τα αισθήματα και τα συναισθήματά μας. Όταν συμπαρασύρεται με την υπόφυση, ο υποθάλαμος έχει ως εκ τούτου την ικανότητα να επηρεάζει τις περισσότερες από τις κύριες λειτουργίες συστημάτων και οργάνων στο σώμα καθώς και τα συναισθήματά μας. Ο υποθάλαμος και η υπόφυση ρυθμίζουν όλες τις βασικές διαδικασίες επιβίωσης, όπως η θερμοκρασία του σώματος, η πείνα, η δίψα, η κόπωση, η ανάπτυξη, ο ύπνος, το βάρος, η σεξουαλική λειτουργία, η ανακούφιση του πόνου, η αρτηριακή πίεση, οι κιρκαδικοί ρυθμοί και οι αντιδράσεις στρες όπως η «μάχη» ή η «πτήση».
Ο υποθάλαμος έχει περίπου το μέγεθος ενός αμυγδάλου και βρίσκεται ακριβώς πίσω από το οπτικό χίασμα. Εκκρίνει νευροορμόνες που επικοινωνούν με την υπόφυση, σηματοδοτώντας την απελευθέρωση ή αναστολή βασικών ορμονών της υπόφυσης, οι οποίες με τη σειρά τους εναρμονίζουν και ενεργοποιούν τη λειτουργία των επιθηλιακών αδένων.
Ο υποφυσιακός αδένας έχει δύο κύριους λοβούς, οι οποίοι είναι σαφώς διαφορετικοί εμβρυολογικά, ανατομικά και λειτουργικά. Συνολικά, η υπόφυση έχει περίπου το μέγεθος ενός μπιζελιού. Βρίσκεται κάτω από τον υποθάλαμο, που βρίσκεται στη σέλα του σφηνοειδούς οστού. Επειδή η υπόφυση περικλείεται από το σφηνοειδές οστό, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε αποπροσανατολισμούς ή περιορισμούς στην κίνηση αυτού του οστού. Αν πιέζετε τη γλώσσα σας στην οροφή του στόματος σας, στο μαλακό ουρανίσκο, πιέζετε την κάτω πλευρά της υπόφυσης.
Ο υποθάλαμος επικοινωνεί με τον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης μέσω αιμοφόρων αγγείων και συνδέεται άμεσα με τον οπίσθιο λοβό μέσω του μίσχου της υπόφυσης ή της χοάνης. Αν και ο αδένας της υπόφυσης συχνά αναφέρεται ως κύριος αδένας επειδή φαίνεται να ελέγχει το ενδοκρινικό σύστημα, ο υποθάλαμος διαδραματίζει έναν πιο κρίσιμο ρόλο σε αυτό το σύστημα από ό, τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί. Ο υποθάλαμος λαμβάνει και ενσωματώνει πληροφορίες από το υπόλοιπο σώμα και στη συνέχεια εκκρίνει τις νευρορμόνες που απελευθερώνουν ή αναστέλλουν τις βασικές ορμόνες της υπόφυσης. Με τη σηματοδότηση και την καθοδήγηση της υπόφυσης, ο υποθάλαμος διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στο ενδοκρινικό σύστημα και είναι σημαντικός με μεγαλύτερη έννοια για την ενεργοποίηση της επιζωογονίας.

Λειτουργίες της υπόφυσης στη σωματική υγεία και την πνευματική αφύπνιση

Ο πρόσθιος λοβός της υπόφυσης εκκρίνει επτά βασικές ορμόνες που σχετίζονται με τη γαλουχία, την απελευθέρωση τεστοστερόνης και την παραγωγή φύλου, θυρεοειδούς και ανθρώπινων ορμονών ανάπτυξης. Ο οπίσθιος λοβός δεν παράγει ορμόνες, αλλά αποθηκεύει και απελευθερώνει δύο σημαντικές από τον εγκέφαλο: οξυτοκίνη και αγγειοπρεσίνη. Η οξυτοκίνη ενδυναμώνει τα μητρικά ένστικτα, συνδέει μεταξύ των συντρόφων, την εμπιστοσύνη και τη σεξουαλική ευχαρίστηση. Η βαζοπρεσίνη επηρεάζει τους κιρκάδιους ρυθμούς, την επαναπορρόφηση του νερού στην κυκλοφορία του αίματος και επίσης διεγείρει τα πατρικό προστατευτικό και φροντιστικό ένστικτο.

No comments: